7 Ερωτήσεις για να κλείσετε την εβδομάδα σας

0

7 Ερωτήσεις με τις οποίες πρέπει να κλείσετε την εβδομάδα σας

Πολλοί από εμάς διανύουμε ολόκληρη τη ζωή μας ως τελείως άγνωστοι με τον εαυτό μας, απλώς και μόνο επειδή δεν σταματάμε ποτέ αρκετά για στιγμές αυτοδιερεύνησης. Είμαστε τόσο απασχολημένοι αναζητώντας απαντήσεις στα προβλήματα των άλλων που ξεχνάμε να κάνουμε ερωτήσεις για τη δική μας ευημερία. Προφανώς, αυτό δεν είναι σοφό.

Η σοφία, τελικά, δεν είναι να γνωρίζεις όλες τις απαντήσεις κάθε λεπτό. είναι να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις. Μακροπρόθεσμα, οι απλές ερωτήσεις που κάνετε στον εαυτό σας σε τακτική βάση θα καθορίσουν τον τύπο του ατόμου που θα γίνετε.

Τουλάχιστον, πρέπει να αφιερώσετε λίγο αφιερωμένο «χρόνο για εμένα» στο τέλος κάθε εβδομάδας – ένα προσωπικό τάιμ άουτ για αυτοστοχασμό και αυτοδιερεύνηση – για να κάνετε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως αυτές:

1. Ποιες ευχάριστες εκπλήξεις ανακάλυψα αυτή την εβδομάδα;

Η δυναμική φύση της ζωής ανανεώνει συνεχώς τις δυνατότητες που έχετε μπροστά σας. ειλικρινά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πότε θα φτάσει η επόμενη ριπή ανέμου και τι θα φυσήξει προς την κατεύθυνση σου. Ανοίξτε τον εαυτό σας σε αυτές τις εκπλήξεις και δώστε προσοχή. Πολλά από αυτά θα φέρουν καλοσύνη που ποτέ δεν ήξερες ότι έλειπες.

Μερικές από τις καλύτερες ανακαλύψεις σας πιθανότατα θα έρθουν εκεί που δεν τις περιμένατε, σε μέρη που δεν είχατε καν σκεφτεί να κοιτάξετε. Αυτό που δεν έψαχνες μπορεί να καταλήξει να είναι περισσότερα από όσα ήλπισες ποτέ να βρεις. Αναζητήστε λοιπόν επιμελώς τους στόχους και τα όνειρά σας, αλλά μην είστε τόσο ανυποχώρητοι ώστε να αναπτύξετε όραμα τούνελ. Μην τυφλώνεστε από όλα τα απρόβλεπτα θαύματα και ευκαιρίες που περνούν στην περιφέρειά σας.

Ποτέ δεν είσαι πολύ μεγάλος, πολύ νέος, πολύ απασχολημένος ή πολύ μορφωμένος για να βρεις αξία και χαρά σε νέες, απροσδόκητες ευκαιρίες. Μείνετε λοιπόν σε επιφυλακή και παρακολουθήστε αυτές τις ευχάριστες εκπλήξεις. Φροντίστε να μην τα χάσετε στη βιασύνη της εβδομαδιαίας ρουτίνας σας.

2. Ποια μαθήματα μου δίδαξε η δουλειά μου στα οποία θα μπορούσα να βασιστώ την επόμενη εβδομάδα;

Αυτή η ερώτηση θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε τη διάκριση μεταξύ δραστηριότητας και επιτεύγματος. Θα υπάρχουν πάντα ρουτίνες και εγκόσμιες εργασίες που απαιτούν από εσάς να κάνετε τις κινήσεις, αλλά τι άλλο αντλήσατε από τη δουλειά σας αυτήν την εβδομάδα; Τι μαθεύτηκε πάνω στο οποίο θα μπορούσε να βασιστεί; Σίγουρα υπήρξαν επιτυχίες και αποτυχίες – ιδέες που λειτούργησαν και εκείνες που πέτυχαν. Σκεφτείτε αυτά τα γεγονότα και εξάγετε ό,τι είναι χρήσιμο.

Κοιτάξτε την εβδομάδα σας από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν ήταν μια εβδομάδα χαλάρωσης χωρίς να κάνουμε τίποτα. ήταν μια εβδομάδα κατά την οποία είχες τα πάντα να κάνεις, και τώρα τα κατάφερες. Χαϊδέψτε τον εαυτό σας στην πλάτη και, στη συνέχεια, αναγνωρίστε τα μαθήματα της εβδομάδας – ειδικά τα πράγματα που δεν σας πήγαν. Εάν δεν ολοκληρώσατε μια εργασία με τον τρόπο που ελπίζατε ή μια συγκεκριμένη λύση δεν λειτούργησε, σημαίνει μόνο ότι κάτι καλύτερο είναι εκεί έξω να σας περιμένει την επόμενη εβδομάδα. Και τα μαθήματα που μόλις πήρατε είναι το πρώτο βήμα προς αυτό. (Ανάγνωση Αποφασιστικός.)

3. Οι βραχυπρόθεσμες προσπάθειες και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι μου εξακολουθούν να ευθυγραμμίζονται;

Δεν είναι αυτό που κάνετε ή επιτυγχάνετε κάθε τόσο (μεγάλη εικόνα), αλλά αυτό που κάνετε κάθε μέρα (μικρή εικόνα) που μετράει. Ονειρευτείτε μεγάλα όνειρα, αλλά συνειδητοποιήστε ότι οι βραχυπρόθεσμοι, ρεαλιστικοί στόχοι είναι το κλειδί της επιτυχίας. Αυτό που θέλετε να πετύχετε είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις καθημερινές σας ενέργειες. Ο τρόπος που περνάς τον χρόνο σου καθορίζει ποιος είσαι και ποιος θα γίνεις.

Επομένως, βεβαιωθείτε ότι αυτό που κάνετε (μικρή εικόνα) ευθυγραμμίζεται πραγματικά με το σημείο που θέλετε να πάτε (μεγάλη εικόνα).

Ενώ οι λάτρεις της ευχαρίστησης του κόσμου αποφεύγουν πάση θυσία τον πόνο και την ταλαιπωρία, γίνετε κάποιος που καταλαβαίνει πραγματικά την αξία και τα οφέλη της αντιμετώπισης των δύσκολων καταστάσεων που συνήθως αποφεύγουν οι άλλοι. Να είστε πρόθυμοι να θυσιάσετε τη βραχυπρόθεσμη ευχαρίστηση για τη μακροπρόθεσμη ευτυχία. Ενδιαφέρεστε περισσότερο για κάτι να είναι αποτελεσματικό παρά για κάτι εύκολο. Ενώ όλοι οι άλλοι αναζητούν την πιο γρήγορη συντόμευση, αναζητήστε την πορεία δράσης που θα παράγει τα πραγματικά αποτελέσματα που θέλετε για τον εαυτό σας.

4. Τι θα μπορούσα να είχα αφιερώσει περισσότερο ή λιγότερο χρόνο κάνοντας;

Όπως είπε κάποτε ο Stephen Covey, «Οι περισσότεροι από εμάς αφιερώνουμε πολύ χρόνο σε ό,τι είναι επείγον και όχι αρκετό χρόνο σε αυτό που είναι σημαντικό». Με άλλα λόγια, η παραγωγικότητα δεν είναι μόνο να κάνεις τα πράγματα, είναι να κάνεις τα σωστά πράγματα.

Στο τέλος κάθε εβδομάδας, κοιτάξτε πώς περάσατε το χρόνο σας και προσαρμόστε την κατανομή όπως απαιτείται για την επόμενη εβδομάδα. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να απαλλαγείτε από την πολυπλοκότητα του προγράμματός σας, ώστε να μπορείτε να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο σε πράγματα που έχουν σημασία. Αυτό σημαίνει τελειοποίηση και εξάλειψη όλων εκτός από τις βασικές εργασίες, ώστε να μείνετε μόνο με αυτές που προσθέτουν αξία στη ζωή σας. Και πάνω από όλα, να ξέρετε πότε να αφήσετε στην άκρη τα σημαντικά πράγματα για τα ζωτικά πράγματα, όπως η οικογένεια. (Ανάγνωση Η δύναμη της συνήθειας.)

5. Πώς επηρέασαν ο φόβος και η αβεβαιότητα αυτό που έκανα και δεν έκανα;

Το να μην ξέρεις ποιο δρόμο να ακολουθήσεις μπορεί να είναι επώδυνο, αλλά τίποτα δεν είναι πιο αποκαρδιωτικό από το να στέκεσαι ακίνητος και να μην παίρνεις ποτέ καμία απόφαση. Γι‘ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να σκέφτεστε τους φόβους σας και να τους αντιμετωπίζετε σε εβδομαδιαία βάση. Πρέπει να τους σταματήσεις για να μην σε εμποδίσουν να προχωρήσεις στη ζωή σου.

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν; Οτιδήποτε… κάτι μικρό… αρκεί να μην κάθεστε εκεί. Αν κάνετε λάθος, ξεκινήστε από την αρχή. Δοκιμάστε κάτι άλλο. Αν περιμένετε μέχρι να ικανοποιήσετε όλες τις αβεβαιότητες στο μυαλό σας, μπορεί να είναι πολύ αργά.

Η ουσία είναι ότι αποκτάς δύναμη, αυτοπεποίθηση και συναισθηματική ανάπτυξη ζώντας μέσα από κάθε εμπειρία στην οποία αναγκάζεσαι να σταματήσεις και να δεις τον φόβο κατάματα. Και μόλις τελειώσει η αντιπαράθεση και συνειδητοποιήσετε ότι ακόμα αναπνέετε, πρέπει να πείτε στον εαυτό σας: «Έζησα μια περίοδο αβεβαιότητας, έχω μάθει από αυτήν και είμαι καλύτερα. ΚΑΙ είμαι σε θέση να αντιμετωπίσω την επόμενη τρομακτική περίσταση που θα μου έρθει επίσης».

6. Ποια ψυχική ακαταστασία μπορώ να καθαρίσω;

Όπως δεν μετακινείστε από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς πρώτα να ταξινομήσετε τα υπάρχοντά σας και να αφήσετε πίσω ό,τι δεν είναι χρήσιμο ή απαραίτητο, έτσι πρέπει να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία με αυτά που έχετε συγκεντρώσει νοερά, πριν προχωρήσετε. Κάντε λίγο καθαρισμό και καθαρίστε την ακαταστασία. Μην μεταφέρετε επιπλέον αποσκευές την επόμενη εβδομάδα. Εξαλείψτε τα περιττά για να λάμψουν τα απαραίτητα.

Πετάξτε όποιες τύψεις, ντροπή και θυμό έχετε συσσωρεύσει αυτή την εβδομάδα και πάρτε μόνο τους θησαυρούς που αξίζει να κρατήσετε: τα μαθήματα, την αγάπη και ό,τι καλύτερο μπορείτε να θυμηθείτε.

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να τακτοποιήσετε τη διανοητική σας ακαταστασία και να αποφασίσετε τι πρέπει να απορρίψετε, είναι να εκτελέσετε μια απλή άσκηση εγκεφαλικού ντάμπινγκ με την οποία ρίχνετε τα συναισθήματά σας σε ένα γραπτό ημερολόγιο ή σημειωματάριο. Σκεφτείτε κυριολεκτικά τις ξεχωριστές στιγμές αυτής της εβδομάδας, κάντε μια λίστα με το πώς νιώσατε σε κάθε περίσταση και, στη συνέχεια, αναθεωρήστε τα ευρήματά σας. Καθαρίστε την αρνητική ακαταστασία που μένει στο μυαλό σας επεξεργαζόμενοι τις σκέψεις σας, συμπληρώνοντας τα μαθήματα, συγχωρώντας τον εαυτό σας, συγχωρώντας τους άλλους και αφήνοντας αυτή την εβδομάδα να φύγει.

Η ουσία είναι ότι πρέπει να κλείσετε την πόρτα στα αρνητικά αυτής της εβδομάδας, να αλλάξετε το ρεκόρ, να καθαρίσετε το σπίτι και να απαλλαγείτε από την ψυχική σκόνη και τη βρωμιά. Μην αρνείστε στον εαυτό σας μια δίκαιη ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα. Σταματήστε να κρατάτε αυτό που ήταν, για να απολαύσετε αυτό που ξεκινά τώρα. (Το συζητώ αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες στα κεφάλαια «Απλότητα» και «Επιτυχία» των 1.000 Μικρά Πράγματα που κάνουν διαφορετικά οι ευτυχισμένοι, οι επιτυχημένοι άνθρωποι.)

7. Ποιο είναι το πρώτο λογικό βήμα για την επόμενη εβδομάδα;

Η επόμενη εβδομάδα είναι μια νέα αρχή – ένας κενός καμβάς πάνω στον οποίο έχετε την ευχάριστη ευκαιρία να δημιουργήσετε. Το πρωί της Δευτέρας θα βρίσκεστε στην αρχή μιας εντυπωσιακής περιπέτειας, με την πολύ πραγματική και παρούσα ευκαιρία να διαμορφώσετε το παρόν και το μέλλον σας με τον τρόπο που σας ταιριάζει.

Και όπως λένε, το καλό ξεκίνημα είναι μισό…

Σειρά σου…

Τι θα προσθέτατε στη λίστα;

  • Τι ερωτήσεις κάνετε στον εαυτό σας σε στιγμές αυτοστοχασμού;
  • Χρησιμοποιείτε άλλες μεθόδους αυτοστοχασμού (ημερολόγια, κ.λπ.);

Αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω και μοιραστείτε τις γνώσεις σας μαζί μας.

Φωτογραφία από: Lauren Rushing

Schreibe einen Kommentar