29 Χρήσεις για το παλιό μαγειρικό λάδι στο σπίτι • New Life On A Homestead

13
29 Χρήσεις για το παλιό μαγειρικό λάδι στο σπίτι • New Life On A Homestead

Το μαγειρικό λάδι είναι ένα βασικό συστατικό του ντουλαπιού που έχει πολύ περισσότερες χρήσεις από το να τηγανίζετε απλώς ένα νόστιμο τηγανητό κοτόπουλο. Τόσο η ευελιξία όσο και η μεγάλη διάρκεια ζωής του μαγειρικού λαδιού το καθιστούν ένα φανταστικό προϊόν πολλαπλών χρήσεων τόσο για παρασκευαστές όσο και για λιτούς οικοδεσπότες.

ένα πλαστικό μπουκάλι χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι στον πάγκο της κουζίνας
ένα πλαστικό μπουκάλι χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι στον πάγκο της κουζίνας

Η έκχυση μαγειρικού λαδιού στην αποχέτευση μπορεί να προκαλέσει φράξιμο είτε γρήγορα είτε με την πάροδο του χρόνου. Θα μπορούσατε απλώς να πετάξετε το χρησιμοποιημένο λάδι από την πόρτα ή να το σηκώσετε για την ημέρα των σκουπιδιών – αλλά αυτός θα ήταν ένας πολύ σπάταλος τρόπος για να αντιμετωπίσετε έναν τόσο πολύτιμο πόρο.

Το μαγειρικό λάδι είναι ένα φυτικό, ζωικό ή συνθετικό λίπος που παρασκευάζεται για χρήση στο ψήσιμο, το τηγάνισμα και άλλους τύπους μαγειρέματος και προετοιμασίας φαγητού.

Αυτές οι χρήσεις για το μαγειρικό λάδι μπορούν να είναι εξίσου βιώσιμες με ένα νέο μπουκάλι, χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι που διαφορετικά θα μπορούσε να ριχτεί, και σε πολλές περιπτώσεις, επίσης, ξεπερασμένο μαγειρικό λάδι.

Ως λάδι για μια λάμπα DIY

Το μαγειρικό λάδι μπορεί να είναι ένα εύχρηστο υποκατάστατο του λαδιού λαμπτήρων σε παλιομοδίτικο λαμπάκι τυφώνα ή ακόμα και μόνο σε σπιτικές λάμπες έκτακτης ανάγκης Quickie Mason.

μαγειρικό λάδι που χρησιμοποιείται ως μέρος μιας λάμπας DIY
μαγειρικό λάδι που χρησιμοποιείται ως μέρος μιας λάμπας DIY

Το μαγειρικό λάδι θα εκπέμπει μια μυρωδιά όταν χρησιμοποιείται σε μια λάμπα όπως ακριβώς κάνει στο αγαπημένο σας τηγάνι από χυτοσίδηρο καθώς καίγεται για να φωτίσει το δωμάτιό σας.

Συντήρηση δέρματος

Τρίψτε λίγο μαγειρικό λάδι στα δερμάτινα είδη σας μπορεί να σας βοηθήσει να μαλακώσετε και να το αποκαταστήσετε. Χρησιμοποιήστε το λάδι με φειδώ για να αποφύγετε μια λιπαρή υφή στο δέρμα, τη σέλα, το σακάκι, τις μπότες, το γιλέκο ή τα έπιπλά σας.

Απλώς τρίψτε το πάνω στο δέρμα όπως ακριβώς θα κάνατε σαπούνι ή λάδι βιζόν – και στη συνέχεια αφήστε το να στεγνώσει εντελώς πριν το χρησιμοποιήσετε.

λιπαντικό μεντεσέ πόρτας με μαγειρικό λάδι
λιπαντικό μεντεσέ πόρτας με μαγειρικό λάδι

Λιπαντικό γύρω από το σπίτι

Το μαγειρικό λάδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λίπανση πολλών πραγμάτων γύρω από το σπίτι. Απλώστε λίγο μαγειρικό λάδι σε έναν μεντεσέ που τρίζει, μια μεταλλική μανιβέλα που αρνείται να κουνηθεί, ένα κολλημένο μέρος σε χορτοδετικό κ.λπ.

Οτιδήποτε μπορείτε να σκεφτείτε ότι το WD40 θα χρησιμοποιηθεί συνήθως για το σπίτι ή τον αχυρώνα, το μαγειρικό λάδι θα πρέπει να είναι ένα άξιο υποκατάστατο.

Υγεία φυτών

φυτό ψεκασμού με μίγμα μαγειρικού λαδιού

Φτιάξτε ένα φυσικό σπρέι φυτών από ½ του φλιτζανιού νερό και 1 φλιτζάνι φυτικό έλαιο για να το χρησιμοποιήσετε στα φυτά για να αποτρέψετε ή να τα απαλλάξετε από τα ζωύφια αλάτων. Ψεκάστε το φυτό, συμπεριλαμβανομένων των κάτω πλευρών των φύλλων, έτσι ώστε το μείγμα λαδιού να πνίξει τα παράσιτα.

Για να καθαρίσετε τη μπογιά από τα χέρια σας

Το να αφαιρέσετε το χρώμα από τα χέρια σας μπορεί να είναι μια δύσκολη προοπτική. Δεν χρειάζεται να καταφύγετε στη χρήση σκληρών χημικών για να καθαρίσετε ξανά τα χέρια σας.

Τρίψτε λίγο μαγειρικό λάδι στα χέρια σας και αφήστε το να μουλιάσει για περίπου πέντε λεπτά. Όταν ξεπλένετε το μαγειρικό λάδι με σαπουνόνερο, θα πρέπει επίσης να αφαιρεθεί όλο ή το μεγαλύτερο μέρος του χρώματος.

Καθαρισμός κλειδαριάς

Ρίξτε λίγο μαγειρικό λάδι μέσα ή πάνω σε μια κλειδαριά που έχει κολλήσει για να καθαρίσετε τη σκουριά ή το τσιγάρο που έχει συσσωρευτεί μέσα.

Προστασία επίπλων εξωτερικού χώρου

Ο καθαρισμός των επίπλων από ψάθινα και ρατάν με μαγειρικό λάδι όχι μόνο θα βοηθήσει στον καθαρισμό τυχόν υπολειμμάτων (ειδικά όταν πρόκειται για έπιπλα εξωτερικού χώρου), αλλά θα βοηθήσει στην προστασία των επίπλων από την έκθεση στα στοιχεία… και τις διαρροές.

Συνήθως συνδυάζω ίσα μέρη μαγειρικό λάδι και αποσταγμένο λευκό ξύδι όταν καθαρίζω έπιπλα από ψάθινα και μπαστούνι.

Συνιστώ να ΜΗΝ προσθέτετε χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι όταν εργάζεστε με έπιπλα εξωτερικού χώρου, εάν χρησιμοποιήθηκε για τηγάνισμα μπέικον ή κρέας οποιουδήποτε είδους, επειδή ακόμη και μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να τραβήξουν την ανεπιθύμητη προσοχή από κατοικίδια ζώα, ζώα, αρπακτικά και παράσιτα εντόμων.

Κολλημένα ποτήρια – Εάν έχετε ποτέ δύο γυάλινα ή πλαστικά ποτήρια που κολλάνε μεταξύ τους μετά το πλύσιμο και το στοίβαγμα, απλώς τρίψτε λίγο μαγειρικό λάδι γύρω από το χείλος του κάτω ποτηριού και σε λίγα λεπτά θα στάζει το λάδι στο κενό ανάμεσα στα γυαλιά θα πρέπει να τα βοηθάει να ξεγλιστρούν εύκολα.

τρίψιμο μαγειρικού λαδιού στα δάχτυλα
τρίψιμο μαγειρικού λαδιού στα δάχτυλα

Ραγισμένο δέρμα

Κάντε μασάζ με ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρικό λάδι στα πόδια σας εάν είναι στεγνά και σκασμένα λίγο πριν τον ύπνο.

Τοποθετήστε μια κάλτσα πάνω από τα πόδια σας και αφήστε το λάδι να κάνει τα μαγικά του όλη τη νύχτα. Έλα το πρωί, τα πόδια σου πρέπει να είναι πολύ πιο απαλά και λεία.

Πολωνική συσκευής

Το μαγειρικό λάδι κάνει ένα εξαιρετικό γυαλιστικό για συσκευές από ανοξείδωτο χάλυβα. Λίγες σταγόνες λάδι είναι το μόνο που θα χρειαστείτε σε ένα πανάκι για να καθαρίσετε ένα ολόκληρο ψυγείο. Κάνω δεν δοκιμάστε αυτό το μαγειρικό λάδι με χρησιμοποιημένο λάδιτυχόν υπολείμματα στο λάδι θα κολλήσουν (αν και προσωρινά) στη συσκευή.

Κατασκευή βότανα και βάλσαμο για τα χείλη

Το μαγειρικό λάδι, ακόμη και το καλά στραγγισμένο μαγειρικό λάδι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνδετική βάση για την παρασκευή βοτάνων. Όταν προσθέτετε χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι σε μια συνταγή με βάλσαμο για τα χείλη, πιθανότατα θα μειώσετε τη διάρκεια ζωής του από περίπου ένα χρόνο σε μερικές εβδομάδες ή αρκετούς μήνες.

Ο φίλος μου και Old School Survival Boot Camp παρουσιαστής, Jamie Schmotzer του JW Apothecary μοιράστηκε αυτήν την ιδέα χρήσης μαγειρικού λαδιού μαζί μου – και επιτρέψτε μου να δοκιμάσω τα αποτελέσματα στο βάλσαμο για τα χείλη του με μπέικον.

Η αμυδρή νότα μυρωδιάς και γεύσης μπέικον έκανε αυτό το αγαπημένο γέμισμα για κάλτσες για όλα τα παιδιά της οικογένειάς μου.

Αφαίρεση θραυσμάτων

αφαιρώντας ένα θραύσμα με μαγειρικό λάδι
αφαιρώντας ένα θραύσμα με μαγειρικό λάδι

Μουλιάστε τον τραυματισμό σε μαγειρικό λάδι για περίπου πέντε έως 10 λεπτά για να μαλακώσει το δέρμα και να σας βοηθήσει να έχετε περισσότερες πιθανότητες να το πιάσετε με τσιμπιδάκια.

Λουτρό πουλιών

Ρίξτε μια χούφτα μαγειρικό λάδι σε μια μπανιέρα πουλιών (ή ακόμα και σε μια πισίνα για μωρά) για να αποτρέψετε τα κουνούπια να το ονομάσουν νέο σπίτι.

Γυαλιστικό ξύλου

Η χρήση μαγειρικού λαδιού για την περιποίηση και τη γυάλισμα των ξύλινων επίπλων και της διακόσμησης το κάνει να λάμπει ακόμα καλύτερα από τη χρήση του παλιού μου: Murphy’s Oil, σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία.

ξύλινος πάγκος προστατευμένος με μαγειρικό λάδι και μικρή βούρτσα
ξύλινος πάγκος προστατευμένος με μαγειρικό λάδι και μικρή βούρτσα

Το μαγειρικό λάδι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης θαμπάδας στο ξύλο και στη μείωση της εμφάνισης γρατσουνιών.

Ανακατεύω μαζί ίσα μέρη αποσταγμένου λευκού ξιδιού και μαγειρικό λάδι όταν φτιάχνω ένα φυσικό γυαλιστικό ξύλου. Το έχω κάνει πολλές φορές σε όλα τα είδη ξύλου και ποτέ δεν είχα πρόβλημα με το ξύδι να κιτρινίζει το ξύλο.

χρησιμοποιώντας μαγειρικό λάδι ως μαλακτικό μαλλιών
χρησιμοποιώντας μαγειρικό λάδι ως μαλακτικό μαλλιών

Ως Μαλακτικό Μαλλιών

Η χρήση μαγειρικού λαδιού στα μαλλιά σας όχι μόνο θα πρέπει να τα περιποιείται αλλά και να εμπνέει περισσότερη υγρασία σε αυτά. Μου αρέσει να ζεσταίνω το λάδι όπως έκανε η μητέρα μου με τα μικρά της σωληνάρια Alberto V05 όταν ένιωθε ότι τα μαλλιά της χρειάζονταν θεραπεία με ζεστό λάδι.

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του διπλού λέβητα ή απλά ρίχνοντας μια κούπα καφέ γεμάτη με μαγειρικό λάδι στο φούρνο μικροκυμάτων, μόνο αρκετή ώρα ώστε να είναι ζεστή, όχι ζεστή, φαίνεται να κάνει το κόλπο στα στεγνά μαλλιά και τις σχισμένες άκρες κάθε φορά.

Αφήστε το μαγειρικό λάδι να μουλιάσει στα μαλλιά τουλάχιστον 15 λεπτά πριν τα ξεπλύνετε. Θα υπάρχει πολύ λιγότερη στάλαξη και ίσως καλύτερος κορεσμός, εάν τυλίξετε μια πλαστική σακούλα γύρω από την κορυφή του κεφαλιού σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας με μαγειρικό λάδι για τα μαλλιά.

Αφαίρεση ετικέτας

Μουλιάστε τα γυάλινα βάζα σε μαγειρικό λάδι πριν αφαιρέσετε τις ετικέτες τους για επαναχρησιμοποίηση για να αποφύγετε το σκίσιμο της ετικέτας και την παρουσία κολλωδών υπολειμμάτων στο ποτήρι. Μετά από περίπου 10 λεπτά μούλιασμα στο λάδι, οι ετικέτες τείνουν να γλιστρούν αμέσως, αφήνοντας το γυαλί από κάτω τους ωραίο και λείο.

Σαπουνοποιία

Μαγειρικό λάδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές σαπουνιού με αλυσίβα ως ενεργό συστατικό. Ένα από τα βασικά συστατικά σε πολλές συνταγές σαπουνιού είναι η φάϊ, και τα φυτικά έλαια περιέχουν υψηλότερη ποιότητα λίπους από τα ζωικά λιπαρά συστατικά.

Εργαλεία Κηπουρικής

Η βρωμιά, η άμμος και το γρασίδι δεν είναι παρά μερικά από τα πράγματα που μπορούν να προσκολληθούν στα εργαλεία κήπου. Εάν χρησιμοποιείτε τσουγκράνα ή φτυάρι για να καθαρίσετε το κοτέτσι πουλερικών ή έναν στάβλο αχυρώνα, θα συσσωρευτεί πολύ περισσότερη δυσάρεστη φυσική ύλη στα εργαλεία.

Τα υπολείμματα των εργαλείων κηπουρικής μπορούν εύκολα να μεταφέρουν βακτήρια από το ένα άρρωστο φυτό στο άλλο ή από ένα μαντρί ζώων που καθαρίζεται μετά από μια ασθένεια ή απλώς να μεταφέρουν ένα βακτήριο που δεν ενοχλεί ένα ζώο στο σπίτι με αυτά που θα κάνει.

Μετά τον καθαρισμό των εργαλείων κηπουρικής, αλείψτε τα άκρα εργασίας τους με μαγειρικό λάδι για να μειώσετε σημαντικά το τι μπορεί να κολλήσει πάνω τους και επίσης για να τα προστατέψετε από τη σκουριά.

σκουπίζοντας τα μαγειρικά σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα με ένα πανί και μαγειρικό λάδι
σκουπίζοντας τα μαγειρικά σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα με ένα πανί και μαγειρικό λάδι

Προστατέψτε τα τηγάνια και τις κατσαρόλες σας

Επικαλύπτοντας την επιφάνεια είτε των νέων είτε των παλιών κατσαρόλων και τηγανιών με μια πολύ ελαφριά στρώση μαγειρικού λαδιού θα βοηθήσετε στην προστασία τους από γρατσουνιές και σκουριά.

Καρυκεύματα από χυτοσίδηρο

Τρίψτε ελαφρά τα μαντεμένια μαγειρικά σκεύη, τα εργαλεία σιδηρουργίας και τα εργαλεία σιδηρουργίας με μαγειρικό λάδι για να τα προστατέψετε από πού και να τα καρυκεύσετε πάνω από μια πηγή θερμότητας.

Καύσιμο βιοντίζελ

Το μαγειρικό λάδι αποτελεί μια εξαιρετική βάση για DIY καύσιμο βιοντίζελ. Θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 λίτρο μαγειρικό λάδι για να φτιαχνω, κανω μόνο μια μικρή παρτίδα καυσίμου βιοντίζελ.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε δοχεία μαγειρικού λαδιού με καλά κλεισμένα καπάκια μέχρι να έχετε αρκετά για να φτιάξετε μια παρτίδα καυσίμου βιοντίζελ ή/και να δικτυωθείτε με τοπικά εστιατόρια για να συγκεντρώσετε το χρησιμοποιημένο μαγείρεμα – οι περισσότεροι θα ενθουσιαστούν που δεν χρειάζεται πλέον να ασχολούνται με την απόρριψή τους.

Κομποστοποίηση

Η προσθήκη μικρής μόνο ποσότητας ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ φυτικού ελαίου σε ένα σωρό κομποστοποίησης τείνει να βοηθήσει στη διατροφή των σκουληκιών που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την επεξεργασία της φυσικής ύλης. Προσθέστε μόνο ένα φλιτζάνι ή δύο από το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι σε μια ποσότητα τυμπάνου 50 γαλονιών κομπόστ περίπου μία φορά την εβδομάδα ή σε για καλύτερα αποτελέσματα – σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία.

Ζωοτροφή

Ρίχνοντας μερικές κουταλιές της σούπας ζωοτροφές για κατοικίδια ή ζώα θα βοηθήσει στην έγχυση υγρασίας στη γούνα και το δέρμα τους και επίσης θα τους βοηθήσει να έχουν ένα λαμπερό τρίχωμα. Βεβαιωθείτε ότι δεν δίνετε χρησιμοποιημένο φυτικό έλαιο σε ζώο που έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τροφών που δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση για τη φυλή.

Καπάκια βάζων

Τρίψτε μερικές σταγόνες μαγειρικού λαδιού γύρω από το χείλος ενός βάζου για να μην γίνει πολύ σφιχτό για να ανοίξει.

Καθαριστικό οχημάτων

Το μαγειρικό λάδι που εφαρμόζεται σε ένα πανί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αφαιρέσει ακόμη και σκληρές βρωμιές και υπολείμματα από το ταμπλό και τα βινυλικά μέρη του εσωτερικού του αυτοκινήτου και από το εξωτερικό αμάξωμα, επίσης.

Μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν σταθερά ότι το μαγειρικό λάδι λειτουργεί απίστευτα καλά για να σπάσει την πιτσιλίσματα πίσσας έτσι ώστε να μπορεί να ξεπλυθεί από ένα όχημα.

Συντήρηση αυτοκινήτου

Χρησιμοποιήστε λίγο μαγειρικό λάδι για τη λίπανση των φρένων και άλλων μηχανικών εξαρτημάτων που κανονικά θα απαιτούσαν ένα ή δύο ψεκασμούς WD40 για να παραμείνουν σε καλή κατάσταση λειτουργίας.

ρίχνοντας μαγειρικό λάδι πάνω από σπόρους που θα ταΐσουν τα πουλιά
ρίχνοντας μαγειρικό λάδι πάνω από σπόρους που θα ταΐσουν τα πουλιά

Τροφοδότης πουλιών

Ρίξτε μερικές κουταλιές της σούπας πάνω από τη τροφή σε μια τροφοδοσία πουλιών για να προσφέρετε στους φτερωτούς φίλους σας λίγο πρόσθετο λίπος στη διατροφή τους καθώς προετοιμάζονται για έναν μακρύ κρύο χειμώνα.

επικάλυψη του εσωτερικού της μεζούρας με μαγειρικό λάδι
Αλείφουμε το εσωτερικό μιας μεζούρας με μαγειρικό λάδι. Με αυτόν τον τρόπο, το μέλι που βλέπετε στα αριστερά δεν θα κολλήσει όταν τοποθετηθεί μέσα στο κύπελλο.

Αποφύγετε τα υλικά να κολλήσουν στη μεζούρα σας

Τρίψτε μια πρέζα μαγειρικό λάδι στο εσωτερικό των μεζούρων πριν ρίξετε μέσα κολλώδη υλικά όπως μέλι, μελάσα, ζελέ κ.λπ. ώστε να απελευθερωθούν ευκολότερα και να μην αφήνουν υπολείμματα που πρέπει να τα ξύσετε.

Καθαρισμός όπλων

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγειρικό λάδι στη θέση του λαδιού όπλου όταν καθαρίζετε και λιπάνετε ένα πυροβόλο όπλο ή γεμιστήρα. Πηγαίνετε ελαφρά με το λάδι γιατί δεν χρειάζεται πολύ και θα στάζει και θα κάνει μεγάλο χάος καθώς μετακινείτε το πιστόλι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καθαρισμού, εάν χρησιμοποιηθεί πολύ μαγειρικό λάδι.

Τελικές Λέξεις

Το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι είναι μια δωρεάν πηγή πολλαπλών χρήσεων που δεν πρέπει ποτέ να σπαταληθεί στο σπίτι.

Για να αποθηκεύσετε το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι σας για εκτεταμένη μελλοντική χρήση, απλώς κρατήστε το στο αρχικό του μπουκάλι ή ρίξτε το σε ένα βάζο Mason και αποθηκεύστε το σε δροσερό και ξηρό μέρος. Εάν το λάδι χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή κρέατος, ίσως ήταν καλύτερο να το διατηρήσετε στο ψυγείο για να αποτρέψετε την αλλοίωση και την ανάπτυξη βακτηρίων.

Το μαγειρικό λάδι χρησιμοποιεί το pinterest

Schreibe einen Kommentar