20 τρόποι για να δημιουργήσετε ιδέες εκατομμυρίων δολαρίων

0

Πώς να δημιουργήσετε μια ιδέα ενός εκατομμυρίου δολαρίων

Μεγάλες εταιρείες όπως μήλοσούπερ επιτυχημένες ιστοσελίδες όπως Facebookκαι βιβλία με μπεστ σέλερ όπως Η 4ωρη εβδομάδα εργασίας Όλα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Ξεκινούν με μια ιδέα ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Το μεγάλο ερώτημα είναι: Πώς σκέφτηκαν οι δημιουργοί τους αυτές τις ιδέες; Κάθισαν περιμένοντας μια εμπνευσμένη λάμψη ή ένα μυστικιστικό ξόρκι τύχης;

Η απάντηση είναι: Ο αυθορμητισμός και η τύχη είχαν ελάχιστη σχέση με αυτό.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια σύντομη ματιά σε 20 δοκιμασμένες και αληθινές τεχνικές που έχουν χρησιμοποιήσει μερικοί από τους πιο έξυπνους και επιτυχημένους επιχειρηματίες για να δημιουργήσουν ιδέες εκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν χρειάζεται να έχετε μια εταιρεία 100 ατόμων
να αναπτύξει και να εκτελέσει μια καλή ιδέα.
– Larry Page (Google)

 1. Δημιουργήστε πολλές ιδέες. – Όσο περισσότερες ιδέες δημιουργείτε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να δημιουργήσετε μια ιδέα αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
 2. Αποτυχία πολύ. – Όλες οι ιδέες που δεν λειτουργούν είναι απλώς σκαλοπατάκια στο δρόμο σας προς τη μία ιδέα που λειτουργεί. Μερικές φορές πρέπει να αποτύχεις χίλιες φορές για να πετύχεις. Ανεξάρτητα από το πόσα λάθη κάνετε ή πόσο αργά προχωράτε, εξακολουθείτε να είστε πολύ μπροστά από όλους όσους δεν προσπαθούν.
 3. Καταναλώστε τις πληροφορίες συνειδητά. – Μερικοί από τους φίλους μου πιστεύουν ότι είναι σπάταλο που περνάω τόσο πολύ χρόνο διαβάζοντας βιβλία και blog. Δεν είναι. Είναι αυτό που μου δίνει ένα πλεονέκτημα. Νιώθω κατακλυσμένος με νέες ιδέες και πληροφορίες. Και πραγματικά χρησιμοποίησα όσα έμαθα για να δημιουργήσω μερικές επιτυχημένες ιστοσελίδες. Όταν διαβάζετε πράγματα και αλληλεπιδράτε με τους ανθρώπους, βγάζετε το καπέλο καταναλωτή και φοράτε το καπέλο δημιουργού. Υπάρχουν ιδέες εκατομμυρίων δολαρίων (ή τουλάχιστον μερικές πολύ καλές ιδέες) παντού γύρω σας που περιμένουν την ανακάλυψη.
 4. Επικεντρωθείτε σε θέματα και ιδέες με μεγάλες αγορές. – Ένα εκατομμύριο δολάρια δεν είναι πολλά χρήματα στο μεγάλο σχέδιο των πραγμάτων, αλλά σίγουρα είναι εάν προσπαθείτε να τα κερδίσετε σε μια μικρή αγορά με περιορισμένες ευκαιρίες. Ακόμα κι αν έβαζες τον Steve Jobs στο ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου για ένα νέο εγχείρημα με μέγιστο μέγεθος αγοράς 100 ατόμων, δεν θα έβγαζε περισσότερα από μερικά σεντς. Τα «μεγάλα δολάρια» προκύπτουν από την υψηλή ζήτηση σε μια σημαντική αγορά.
 5. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν χρήματα στην αγορά σας. – Οι ληστές τραπεζών ληστεύουν τις τράπεζες γιατί εκεί είναι τα λεφτά. Πριν δεθείτε συναισθηματικά με μια ιδέα, κάντε μια μικρή έρευνα αγοράς. Βεβαιωθείτε ότι η ιδέα που επιδιώκετε είναι εκεί που είναι τα χρήματα. Ποιοι είναι οι πελάτες και οι καταναλωτές; Πόσο διαθέσιμο εισόδημα έχουν; Και τα λοιπά.
 6. Κρατήστε τα μάτια, τα αυτιά και το μυαλό σας ορθάνοιχτα. – Συχνά η αποτυχία μιας ιδέας ανοίγει μια πόρτα σε μια νέα ιδέα. Μην κολλάτε τόσο σε μια αποτυχημένη προσπάθεια ώστε να χάσετε το άνοιγμα για πολλές ακόμη.
 7. Δοκιμή παραλλαγών της ίδιας ιδέας. – Σκεφτείτε για λίγο το iPhone και το iPad. Το ένα είναι απλώς μια παραλλαγή του άλλου. Και οι δύο είναι ιδέες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
 8. Μάθετε τι λειτουργεί καλά σε μια αγορά και προσαρμόστε το σε μια άλλη. – Βρείτε μια ιδέα που είναι ήδη αποδεδειγμένη και σκεφτείτε πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε διαφορετικό πλαίσιο. Πάρτε μια φόρμουλα που λειτουργεί σε μια θέση και εφαρμόστε την σε μια νέα θέση. Ή πάρτε τις καλύτερες πτυχές ενός προϊόντος και συνδυάστε το με ένα άλλο προϊόν.
 9. Βάλτε τα κομμάτια μαζί. – Οι δημιουργοί του YouTube δεν επινόησαν το Flash. Δεν εφηύραν σύγχρονες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές που μπορούν να καταγράφουν βίντεο mpeg έτοιμο για υπολογιστή. Και δεν επινόησαν ευρυζωνικές συνδέσεις στο Διαδίκτυο, φθηνή φιλοξενία Ιστού, ενσωματωμένο περιεχόμενο ιστότοπου ή τεχνολογίες μεταφόρτωσης ιστοτόπων με ένα κλικ. Αυτό που επινόησαν είναι μια τεχνολογία που παίρνει όλα αυτά τα υπάρχοντα κομμάτια και τα συνδυάζει σε μια διαδικτυακή πύλη κοινής χρήσης βίντεο.
 10. Περιστρέψτε μια νέα ανατροπή σε μια προηγούμενη ανακάλυψη. – Μια νέα ανατροπή σε μια παλιά ιδέα μπορεί ακόμα να είναι ιδέα ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Πάρτε για παράδειγμα το Facebook, δεν ήταν ο πρώτος μεγάλος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ο Mark Zuckerberg και η εταιρεία πρόσθεσαν ανατροπές και χαρακτηριστικά που οι άλλοι δεν είχαν κατανοήσει. Πώς μπορείτε να πάρετε μια υπάρχουσα ιδέα ενός εκατομμυρίου δολαρίων, ή ακόμα και μια κοινή ιδέα, και να της δώσετε μια νέα τροπή, μια νέα κατεύθυνση και ταξίδι;
 11. Συστηματοποίηση μιας δημοφιλής υπηρεσίας σε αναπαραγώγιμο προϊόν. – Μια υπηρεσία παράγεται όταν μπορεί να ανταλλάσσεται η ιδιοκτησία της. Σκέφτομαι για Alienware και Μικρή και στενή κοιλάδα πίσω στη βρεφική τους ηλικία. Και οι δύο εταιρείες απλώς συστηματοποίησαν την υπηρεσία κατασκευής υπολογιστών συμβατών με IBM και στη συνέχεια τους πούλησαν ως συσκευασμένο προϊόν. Εάν μπορείτε να μετατρέψετε μια υπηρεσία υψηλής ζήτησης σε μια επεκτάσιμη, συστηματοποιημένη, αποτελεσματική διαδικασία και να την πουλήσετε ως πακέτο, εμφανίζεται το εκατομμύριο.
 12. Παίξτε με τα αντίθετα. – Όταν κάτι γίνεται εξαιρετικά δημοφιλές, το αντίθετο συχνά γίνεται επίσης δημοφιλές καθώς οι άνθρωποι απομακρύνονται από το mainstream. Πότε WordPress, Blogger και Κινητικός ΤΥΠΟΣ ξέσπασε σε δημοτικότητα δίνοντας σε οποιονδήποτε έχει σύνδεση στο Διαδίκτυο τη δυνατότητα να μοιράζεται μεγάλες, λεπτομερείς αναρτήσεις ιστολογίου με τον κόσμο, Κελάδημα και Tumblr ήρθε και ξεκίνησε την επανάσταση του micro-blogging – για άτομα που καταλαβαίνουν να μοιράζονται εξαιρετικά σύντομα αποσπάσματα περιεχομένου. Υπάρχουν εκατοντάδες άλλα παραδείγματα. Απλώς θυμηθείτε, το αντίθετο της ιδέας ενός εκατομμυρίου δολαρίων μπορεί παραδόξως να γεννήσει μια άλλη ιδέα ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
 13. Αναζητήστε προβλήματα και λύστε τα. – Υπάρχουν πολλά πραγματικά προβλήματα σε αυτόν τον κόσμο. Σαν ιδιοκτήτης επιχείρησης που αναρωτιέται γιατί τα κέρδη του βυθίζονται. Σαν παίκτης γκολφ που ανησυχεί για το κομμάτι του. Σαν ένας νεαρός άνδρας που γίνεται φαλακρός στα 26. Σαν μια μαμά που το παιδί της υποφέρει από αλλεργίες. Σαν μια νέα ιδιοκτήτρια σκύλου που δεν είναι σίγουρος τι να κάνει με το κουτάβι της που γαβγίζει όλη τη νύχτα. Η επίλυση προβλημάτων όπως αυτά μπορεί να αποφέρει εκατομμύρια.
 14. Σχεδιάστε νέα προϊόντα που υποστηρίζουν άλλα επιτυχημένα προϊόντα. – Πόσα χρήματα πιστεύετε ότι βγάζουν οι κατασκευαστές θηκών iPod, iPhone και iPad; Εκατομμύρια; Δισεκατομμύρια; Τι γίνεται με τις εταιρείες που μπήκαν στην αγορά κατασκευής στηριγμάτων τοποθέτησης τηλεοράσεων LCD και Plasma πριν από οκτώ χρόνια; Καταλαβαίνετε την ιδέα.
 15. Κρατήστε το απλό. – Μην περιπλέκετε υπερβολικά μια καλή ιδέα. Οι μελέτες μάρκετινγκ επιχειρήσεων έχουν δείξει ότι όσο περισσότερες επιλογές προϊόντων προσφέρονται, τόσο λιγότερα προϊόντα αγοράζουν συνήθως οι καταναλωτές. Εξάλλου, το να περιορίσετε το καλύτερο προϊόν από μια ομάδα τριών επιλογών είναι σίγουρα πιο εύκολο από το να περιορίσετε το καλύτερο προϊόν από μια ομάδα τριακοσίων επιλογών. Εάν είναι δύσκολο να ληφθεί η απόφαση αγοράς, οι περισσότεροι θα τα παρατήσουν. Επομένως, εάν σχεδιάζετε μια σειρά προϊόντων, διατηρήστε την απλή. (Ανάγνωση Φτιαγμένο για να κολλήσει.)
 16. Εκμεταλλευτείτε τους πόρους και τις δεξιότητες που έχετε ήδη. – Δεν έχει να κάνει τόσο με το να έχεις τους σωστούς πόρους όσο με την εκμετάλλευση των πόρων σου αυτή τη στιγμή. Ο Stevie Wonder δεν μπορούσε να δει, έτσι εκμεταλλεύτηκε την αίσθηση της ακοής του σε πάθος για τη μουσική και τώρα έχει 25 βραβεία Grammy για να το αποδείξει. Εάν επιδιώκετε ένα νέο εγχείρημα που περιλαμβάνει τη μόχλευση των πόρων και των δεξιοτήτων σας, είστε μπροστά από το παιχνίδι.
 17. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με άλλους στοχαστές. – Είστε το άθροισμα των ανθρώπων με τους οποίους περνάτε τον περισσότερο χρόνο. Αν κάνετε παρέα με λάθος άτομα, θα σας επηρεάσουν αρνητικά. Αλλά αν συναναστραφείτε με τους σωστούς ανθρώπους, θα είστε πιο ικανοί και ισχυροί από όσο θα μπορούσατε ποτέ να είστε μόνοι. Βρείτε τη φυλή σας και συνεργαστείτε για να κάνετε τη διαφορά σε όλη σας τη ζωή. Αποσπάστε ιδέες ο ένας από τον άλλο κ.λπ. (Ανάγνωση Φυλές.)
 18. Να είστε ενθουσιώδεις με αυτό που κάνετε. – Ο ενθουσιασμός είναι η ψυχή της δημιουργικότητας. Οι μεγάλες ιδέες ανθίζουν όταν είστε παθιασμένοι και ενθουσιώδεις με αυτό που κάνετε. Είναι σχεδόν αδύνατο να πρωτοπορεί κανείς σε πρωτοποριακές λύσεις σε έναν τομέα όπου δεν υπάρχει πάθος. Αλλά όταν το μυαλό σας διεγείρεται από μια θεμελιώδη περιέργεια και ενδιαφέρον για το θέμα, η δημιουργικότητά σας θα είναι αχαλίνωτη και το κίνητρό σας θα εκτοξευτεί στα ύψη.
 19. Αποδεχτείτε την εποικοδομητική κριτική, αλλά αγνοήστε τους αρνητές. – Όταν κάποιος εκτοξεύει αρνητικότητα για την ιδέα ή το προϊόν σας, θυμηθείτε, δεν έχει σημασία πόσοι δεν το καταλαβαίνουν, σημασία έχει πόσοι το καταλαβαίνουν. Ανεξάρτητα από το πόσο πρόοδο κάνετε, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα επιμένουν ότι ό,τι κι αν προσπαθείτε να κάνετε είναι αδύνατο. Ή μπορεί να προτείνουν με ζήλια ότι η ιδέα ή η ιδέα στο σύνολό της είναι εντελώς γελοία επειδή κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά. Όταν συναντάτε αυτούς τους ανθρώπους, μην προσπαθήσετε να συζητήσετε μαζί τους. Αντίθετα, ξεχάστε ότι υπάρχουν. Θα σπαταλήσουν μόνο χρόνο και ενέργεια.
 20. Πράγματι κάνε κάτι με τις ιδέες σου! – Η ιδέα ενός εκατομμυρίου δολαρίων είναι απλώς μια καλή ιδέα με την ευκαιρία να αναπτυχθεί. Στα χαρτιά, το Google και το Facebook ξεπήδησαν από αρκετά συνηθισμένες ιδέες: «μια μηχανή αναζήτησης που είναι ακριβής» και «ένας ιστότοπος όπου οι φίλοι συνδέονται μεταξύ τους». Θυμηθείτε, καμία από αυτές τις εταιρείες δεν ήταν η πρώτη στην αγορά της. Οι ιδέες τους δεν ήταν πρωτοποριακές εκείνη την εποχή. Πολλοί άνθρωποι είχαν τις ίδιες ιδέες πριν ακόμη υπάρξει η Google και το Facebook. Αλλά οι δημιουργοί της Google και του Facebook έκαναν κάτι με τις ιδέες τους. Δούλεψαν σκληρά και ενίσχυσαν τον ανταγωνισμό. Η αρχική τους επιτυχία ήταν στην εκτέλεσή τους. Θυμηθείτε, δεν είναι οι ίδιες οι ιδέες που μετράνε, αλλά τι κάνετε με αυτές. Με τη σωστή εκτέλεση, μια απλή ιδέα μπορεί να εξελιχθεί σε ιδέα ενός εκατομμυρίου δολαρίων. (Ανάγνωση Πραγματοποίηση ιδεών.)

Φωτογραφία από: Noah Coffey

Schreibe einen Kommentar