18 πράγματα που θα ήθελα να μου έλεγε κάποιος όταν ήμουν 18 ετών

0
18 πράγματα που θα ήθελα να μου έλεγε κάποιος όταν ήμουν 18 ετών

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ

Σήμερα το πρωί διάβαζα ένα νέο βιβλίο με καλή αίσθηση έξω από το αγαπημένο μου παραλιακό καφενείο, όταν ένα 18χρονο παιδί κάθισε δίπλα μου και είπε: «Είναι υπέροχο να διαβάζεις, έτσι δεν είναι;» Αρχίσαμε λοιπόν να συζητάμε.

Μου είπε ότι ετοιμαζόταν να αποφοιτήσει από το γυμνάσιο σε μερικές εβδομάδες και μετά να ξεκινήσει αμέσως την καριέρα του στο κολέγιο το φθινόπωρο. «Αλλά δεν έχω ιδέα τι θέλω να κάνω στη ζωή μου», είπε. «Αυτή τη στιγμή απλώς ακολουθώ τη ροή».

Και μετά, με ανυπόμονα, ειλικρινή μάτια, άρχισε να μου κάνει μια ερώτηση μετά την άλλη:

 • «Τι ακριβώς κάνεις για τα προς το ζην;»
 • «Πότε και πώς αποφάσισες τι ήθελες να κάνεις;»
 • „Γιατί το έκανες αυτό? Γιατί δεν το έκανες;»
 • «Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να είχατε κάνει διαφορετικά;»
 • κλπ, κλπ, κλπ…

Απάντησα στις ερωτήσεις του όσο καλύτερα μπορούσα και προσπάθησα να δώσω αξιοπρεπείς συμβουλές με τον χρόνο που είχα. Και μετά από μισή ώρα κουβέντα με ευχαρίστησε και χωρίσαμε.

Αλλά όταν πήγαινα προς το σπίτι, συνειδητοποίησα ότι η συνομιλία που είχα με αυτήν την 18χρονη ήταν στην πραγματικότητα αρκετά νοσταλγική. Μου το θύμισε μου όταν ήμουν στην ηλικία του, πριν από περισσότερα από είκοσι χρόνια. Είχα τόσες πολλές ερωτήσεις τότε. Έτσι, άρχισα να σκέφτομαι ξανά τις ερωτήσεις του και άρχισα να φαντάζομαι όλα τα μικρά πράγματα που θα ήθελα να μου είχε πει κάποιος όταν ήμουν 18 ετών. Μετά το πήγα ένα βήμα παραπέρα και σκέφτηκα όλα τα πράγματα που θα ήθελα να πω στον εαυτό μου αν Θα μπορούσα να ταξιδέψω πίσω στο χρόνο για να δώσω στον 18χρονο εαυτό μου μερικές γρήγορες συμβουλές για τη ζωή…

Μετά από μερικά ακόμα φλιτζάνια καφέ, μερικές ώρες συζήτησης και μερικές γρήγορες συζητήσεις κειμένου με άτομα που σέβομαι, εδώ είναι 18 πράγματα που θα ήθελα να μου έλεγε κάποιος όταν ήμουν 18:

 1. Δεσμευτείτε να κάνετε πολλά μικρά λάθη όταν είστε νέοι. – Τα λάθη σου διδάσκουν σημαντικά μαθήματα. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις είναι να μην κάνεις απολύτως τίποτα γιατί φοβάσαι πολύ να κάνεις λάθος. Επομένως, μην διστάζετε επ‘ αόριστον – μην αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας. Στη ζωή, σπάνια έχει να κάνει με την ευκαιρία. είναι να πάρεις μια ευκαιρία. Ποτέ δεν θα είστε 100% σίγουροι ότι θα λειτουργήσει, αλλά μπορείτε πάντα να είστε 100% σίγουροι ότι αν δεν κάνετε τίποτα δεν θα λειτουργήσει. Τις περισσότερες φορές απλά πρέπει να το κάνετε! Και όπως και να γίνει, πάντα καταλήγει όπως θα έπρεπε. Ή πετυχαίνεις ή μαθαίνεις κάτι. Win-Win. Θυμηθείτε, αν δεν ενεργήσετε ποτέ, δεν θα το μάθετε ποτέ με σιγουριά και θα μείνετε για πάντα στο ίδιο σημείο.
 2. Βρείτε τη σκληρή δουλειά που εκτιμάτε να κάνετε. – Αν μπορούσα να προσφέρω στον 18χρονο εαυτό μου κάποιες πραγματικές συμβουλές σταδιοδρομίας, θα έλεγα στον εαυτό μου να μην βασίζω την επαγγελματική μου επιλογή αποκλειστικά σε ιδέες, στόχους και συστάσεις άλλων ανθρώπων. Θα έλεγα στον εαυτό μου να μην επιλέξω μια κατεύθυνση επειδή είναι δημοφιλής, ή στατιστικά δημιουργεί πτυχιούχους που βγάζουν τα περισσότερα χρήματα. Θα έλεγα στον εαυτό μου ότι η σωστή επιλογή σταδιοδρομίας βασίζεται σε ένα βασικό σημείο: Βρίσκοντας τη σκληρή δουλειά που εκτιμάτε να κάνετε. Εφόσον παραμένετε πιστοί στον εαυτό σας και ακολουθείτε τα δικά σας ενδιαφέροντα και αξίες, μπορείτε να βρείτε την επιτυχία μέσα από το πάθος και την εσωτερική ευθυγράμμιση. Ίσως το πιο σημαντικό, δεν θα ξυπνήσετε αρκετά χρόνια αργότερα δουλεύοντας σε έναν τομέα καριέρας που περιφρονείτε, αναρωτιέστε «Πώς στο καλό θα το κάνω αυτό για τα επόμενα 30 χρόνια;» Οπότε, αν πιάνεις τον εαυτό σου να εργάζεται σκληρά και να αγαπά κάθε λεπτό (ή τουλάχιστον να το εκτιμά), μην σταματήσεις. Προχωράς σε κάτι μεγάλο!
 3. Επενδύστε λίγο χρόνο, ενέργεια και χρήματα στον εαυτό σας κάθε μέρα. – Όταν επενδύεις ​​στον εαυτό σου, δεν μπορείς να χάσεις ποτέ και με τον καιρό θα αλλάξεις την τροχιά της ζωής σου. Είστε απλώς το προϊόν αυτών που γνωρίζετε. Όσο περισσότερο χρόνο, ενέργεια και χρήματα ξοδεύετε για να αποκτήσετε σχετική γνώση και εμπειρία, τόσο περισσότερο έλεγχο έχετε στη ζωή σας.
 4. Εξερευνήστε συχνά νέες ιδέες και ευκαιρίες. – Οι φυσικοί ανθρώπινοι φόβοι σας για αποτυχία και αμηχανία θα σας εμποδίσουν μερικές φορές να δοκιμάσετε νέα πράγματα. Αλλά πρέπει να ξεπεράσετε αυτούς τους φόβους, γιατί η ιστορία της ζωής σας είναι απλώς το αποκορύφωμα πολλών μικρών, μοναδικών εμπειριών. Και όσο περισσότερες μοναδικές εμπειρίες έχετε, τόσο πιο ενδιαφέρουσα γίνεται η ιστορία σας. Αναζητήστε λοιπόν όσο το δυνατόν περισσότερες νέες εμπειρίες ζωής και φροντίστε να τις μοιραστείτε με τα άτομα που σας ενδιαφέρουν. Το να μην το κάνεις δεν σημαίνει να ζεις.
 5. Όταν ακονίζετε τις επαγγελματικές σας δεξιότητες, εστιάστε περισσότερο σε λιγότερα. – Σκεφτείτε από την άποψη του Καράτε: Μια μαύρη ζώνη φαίνεται πολύ πιο εντυπωσιακή από μια καφέ ζώνη. Αλλά μια καφέ ζώνη φαίνεται πραγματικά πιο εντυπωσιακή από μια κόκκινη ζώνη; Μάλλον όχι στους περισσότερους ανθρώπους. Να θυμάστε ότι η κοινωνία ανεβάζει τους ειδικούς ψηλά σε ένα βάθρο. Η σκληρή δουλειά έχει σημασία, αλλά όχι αν είναι διάσπαρτη σε εκατό διαφορετικές κατευθύνσεις. Περιορίστε λοιπόν την εστίασή σας στην εκμάθηση λιγότερων δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη σταδιοδρομία και, στη συνέχεια, κατακτήστε τις πραγματικά.
 6. Οι άνθρωποι δεν είναι αναγνώστες μυαλού. πρέπει να τους πεις τι σκέφτεσαι. – Οι άνθρωποι δεν θα μάθουν ποτέ πώς νιώθετε αν δεν τους το πείτε. Το αφεντικό σου? Ναι, δεν ξέρει ότι ελπίζεις σε προαγωγή γιατί δεν του το έχεις πει ακόμα. Αυτός ο χαριτωμένος άντρας ή κορίτσι που δεν έχεις μιλήσει ακόμα επειδή είσαι πολύ ντροπαλή; Ναι, το μαντέψατε. δεν σου έχει δώσει την ώρα της ημέρας απλώς και μόνο επειδή δεν της έχεις δώσει ούτε την ώρα της ημέρας. Στη ζωή, πρέπει να επικοινωνείς με τους άλλους. Και πολλές φορές πρέπει να ανοίξετε τις φωνητικές σας χορδές και να πείτε τις πρώτες λέξεις. Πρέπει να πείτε στους ανθρώπους τι σκέφτεστε εάν αναζητάτε μια απάντηση.
 7. Πάρτε γρήγορες αποφάσεις και λάβετε άμεσα μέτρα. – Ή θα αναλάβετε δράση και θα αδράξετε νέες ευκαιρίες, ή κάποιος άλλος θα το κάνει πρώτα. Δεν μπορείτε να αλλάξετε τίποτα ή να σημειώσετε πρόοδο με το να καθίσετε πίσω και να το σκεφτείτε. Θυμηθείτε, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του να ξέρεις πώς να κάνεις κάτι και να το κάνεις πραγματικά. Η γνώση είναι βασικά άχρηστη χωρίς δράση.
 8. Αποδεχτείτε και αγκαλιάστε την αλλαγή. – Όσο καλή ή κακή είναι μια κατάσταση τώρα, θα αλλάξει. Αυτό είναι το μόνο πράγμα στο οποίο μπορείτε να βασιστείτε. Αγκαλιάστε λοιπόν την αλλαγή και συνειδητοποιήστε ότι η αλλαγή συμβαίνει για κάποιο λόγο. Δεν θα είναι πάντα εύκολο ή προφανές στην αρχή, αλλά στο τέλος θα αξίζει τον κόπο.
 9. Μην ανησυχείτε πολύ για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς. – Ως επί το πλείστον, το τι σκέφτονται και λένε οι άλλοι για εσάς δεν έχει σημασία. Όταν ήμουν 18 ετών, άφησα τις απόψεις των συμμαθητών μου από το γυμνάσιο και τις αρχές του κολεγίου να επηρεάσουν τις αποφάσεις μου. Και, μερικές φορές, με απομάκρυναν από ιδέες και στόχους στους οποίους πίστευα ακράδαντα. Συνειδητοποιώ τώρα, δέκα χρόνια αργότερα, ότι αυτός ήταν ένας ανόητος τρόπος ζωής, ειδικά αν σκεφτώ ότι σχεδόν όλοι αυτοί οι άνθρωποι των οποίων οι απόψεις με ενδιέφεραν τόσο πολλά δεν είναι πλέον μέρος της ζωής μου. Εκτός και αν προσπαθείτε να κάνετε μια εξαιρετική πρώτη εντύπωση (συνέντευξη για δουλειά, πρώτο ραντεβού κ.λπ.), μην αφήνετε τις απόψεις των άλλων να σταθούν εμπόδιο στο δρόμο σας. Το τι σκέφτονται και λένε για σένα δεν είναι σημαντικό. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς νιώθεις για τον εαυτό σου.
 10. Να είστε πάντα ειλικρινείς με τον εαυτό σας και με τους άλλους. – Το να ζεις μια ζωή με ειλικρίνεια δημιουργεί ψυχική ηρεμία και η ψυχική ηρεμία είναι ανεκτίμητη. Περίοδος.
 11. Μιλήστε με πολλούς ανθρώπους στο κολέγιο και στην αρχή της καριέρας σας. – Αφεντικά. Συνάδελφοι. Καθηγητές. Συμμαθητές. Μέλη κοινωνικής λέσχης. Άλλοι μαθητές εκτός της κύριας ή του κοινωνικού σας κύκλου. Βοηθοί διδασκαλίας. Σύμβουλοι σταδιοδρομίας. Κοσμήτορες κολεγίων. Φίλοι φίλων. Ολοι! Γιατί; Επαγγελματική δικτύωση. Έχω εργαστεί για τρεις εργοδότες από τότε που αποφοίτησα από το κολέγιο (άφησα τους δύο πρώτους εργοδότες μου από επιλογή με καλούς όρους), αλλά πήρα συνέντευξη μόνο με τον πρώτο εργοδότη. Οι άλλοι δύο εργοδότες μου πρότειναν δουλειά πριν καν κάνω επίσημη συνέντευξη, βασιζόμενοι αυστηρά στη σύσταση ενός διευθυντή προσλήψεων (κάποιου με τον οποίο είχα δικτυωθεί όλα αυτά τα χρόνια). Όταν οι εργοδότες ψάχνουν να καλύψουν μια θέση, το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να ρωτήσουν τα άτομα που γνωρίζουν και εμπιστεύονται αν γνωρίζουν κάποιον που θα τα πήγαινε καλά στη θέση. Εάν ξεκινήσετε να χτίζετε νωρίς το επαγγελματικό σας δίκτυο, θα είστε έτοιμοι. Με την πάροδο του χρόνου, θα συνεχίσετε να μιλάτε με νέα άτομα που θα γνωρίσετε μέσω του τρέχοντος δικτύου σας και της απήχησης του δικτύου σας και οι σχετικές ευκαιρίες θα συνεχίσουν να είναι χιονοστιβάδες κατά τη διάρκεια της καριέρας σας.
 12. Καθίστε μόνοι σας στη σιωπή για τουλάχιστον δέκα λεπτά κάθε μέρα. – Χρησιμοποιήστε αυτό το χρόνο για να σκεφτείτε, να σχεδιάσετε, να προβληματιστείτε και να ονειρευτείτε. Η δημιουργική και παραγωγική σκέψη ανθίζει στη μοναξιά και στη σιωπή. Με την ησυχία, μπορείτε να ακούσετε τις σκέψεις σας, μπορείτε να φτάσετε βαθιά μέσα σας και μπορείτε να εστιάσετε στη χαρτογράφηση του επόμενου λογικού, παραγωγικού βήματος στη ζωή σας.
 13. Κάντε πολλές ερωτήσεις. – Η μεγαλύτερη «περιπέτεια» είναι η ικανότητα να ρωτάς, να κάνεις ερωτήσεις. Μερικές φορές στη διαδικασία της έρευνας, η αναζήτηση είναι πιο σημαντική από τις απαντήσεις. Οι απαντήσεις προέρχονται από άλλους ανθρώπους, από το σύμπαν της γνώσης και της ιστορίας, και από τη διαίσθηση και τη βαθιά σοφία μέσα σας. Αυτές οι απαντήσεις δεν θα εμφανιστούν ποτέ αν δεν κάνετε ποτέ τις σωστές ερωτήσεις. Έτσι, η απλή πράξη του να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις είναι η απάντηση.
 14. Εκμεταλλευτείτε τους πόρους στους οποίους έχετε πρόσβαση. – Ο μέσος άνθρωπος συνήθως εκπλήσσεται όταν βλέπει ένα άτομο με σωματική αναπηρία να δείχνει έντονα σημάδια συναισθηματικής ευτυχίας. Πώς θα μπορούσε κάποιος σε μια τόσο περιορισμένη φυσική κατάσταση να είναι τόσο ευτυχισμένος; Η απάντηση έγκειται στο πώς χρησιμοποιούν τους πόρους που διαθέτουν. Ο Stevie Wonder δεν μπορούσε να δει, έτσι εκμεταλλεύτηκε την αίσθηση της ακοής του σε πάθος για τη μουσική και τώρα έχει 25 βραβεία Grammy για να το αποδείξει.
 15. Ζήστε κάτω από τις δυνατότητές σας. – Ζήστε μια άνετη ζωή, όχι σπάταλη. Μην ξοδεύετε για να εντυπωσιάσετε τους άλλους. Μη ζεις τη ζωή προσπαθώντας να ξεγελάσεις τον εαυτό σου και να πιστεύει ότι ο πλούτος μετριέται σε υλικά αντικείμενα. Διαχειριστείτε τα χρήματά σας με σύνεση, ώστε τα χρήματά σας να μην σας διαχειρίζονται. Πάντα να ζείτε πολύ κάτω από τις δυνατότητές σας.
 16. Να σέβεσαι τους άλλους και να τους κάνεις να νιώθουν καλά. – Στη ζωή και τις επιχειρήσεις, δεν μετράει τόσο το τι λες, αλλά το πώς κάνεις τους ανθρώπους να νιώθουν. Σεβαστείτε λοιπόν τους μεγαλύτερους, τους ανηλίκους σας και όλους τους ενδιάμεσους. Δεν υπάρχουν όρια ή τάξεις που να καθορίζουν μια ομάδα ανθρώπων που αξίζει να σεβόμαστε. Αντιμετωπίστε τους πάντες με το ίδιο επίπεδο σεβασμού που θα δίνατε στον παππού σας και το ίδιο επίπεδο υπομονής που θα είχατε με το αδερφάκι σας. Η υποστήριξη, η καθοδήγηση και η συνεισφορά σε άλλους ανθρώπους είναι μια από τις μεγαλύτερες ανταμοιβές της ζωής. Για να πάρεις, πρέπει να δώσεις.
 17. Excel σε αυτό που κάνεις. – Δεν έχει νόημα να κάνεις κάτι αν δεν πρόκειται να το κάνεις σωστά. Ξεχωρίστε στη δουλειά σας και διαπρέψτε στα χόμπι σας. Αναπτύξτε μια φήμη για τον εαυτό σας, μια φήμη για σταθερή αριστεία.
 18. Γίνε αυτός που γεννήθηκες για να είσαι. – Πρέπει να ακολουθείς την καρδιά σου και να είσαι αυτός που γεννήθηκες. Μερικοί από εμάς γεννηθήκαμε για να είμαστε μουσικοί – για να επικοινωνούμε περίπλοκες σκέψεις και να ξυπνάμε συναισθήματα με τις χορδές μιας κιθάρας. Μερικοί από εμάς γεννηθήκαμε για να είμαστε ποιητές – για να αγγίξουμε τις καρδιές των ανθρώπων με εξαίσια πεζογραφία. Μερικοί από εμάς γεννηθήκαμε για να είμαστε επιχειρηματίες – για να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και ευκαιρίες εκεί που άλλοι έβλεπαν σκουπίδια. Και ακόμα, κάποιοι από εμάς γεννηθήκαμε για να είμαστε ή να κάνουμε ό,τι είναι, συγκεκριμένα, αυτό που σας συγκινεί. Ανεξάρτητα από το τι αποφασίσετε να κάνετε στη ζωή σας, καλύτερα να το αισθανθείτε σε κάθε ίνα της ύπαρξής σας. Καλύτερα να γεννηθείς για να το κάνεις! Μην σπαταλάτε τη ζωή σας εκπληρώνοντας τα όνειρα και τις επιθυμίες κάποιου άλλου.

Αλλά πάνω από όλα, γελάστε όταν μπορείτε, ζητήστε συγγνώμη όταν πρέπει και αφήστε ό,τι δεν μπορείτε να αλλάξετε. Η ζωή είναι σύντομη, αλλά εκπληκτική. Απόλαυσε τη διαδρομή.

Επίσης, αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και αναζητάτε παρόμοιες συμβουλές για τη ζωή, την αγάπη και την προσωπική ανάπτυξη, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να διαβάσετε Ο δρόμος που ταξίδεψε λιγότερο από τον M. Scott Peck. Είναι μια εύκολη, ευχάριστη ανάγνωση που κυριολεκτικά άλλαξε τη ζωή μου.


Αυτό το άρθρο συντάχθηκε από τον Marc και τον Angel και Shaun Boydκαι εμπνευσμένο από το διορατικό έργο του Shaun που μπορεί να βρεθεί εδώ.

Φωτογραφία από: Taylor McBride

Schreibe einen Kommentar