10 απλές αλήθειες που ξεχνούν οι έξυπνοι άνθρωποι

0

Απλές αλήθειες που ξεχνούν οι έξυπνοι άνθρωποι

Μερικοί από τους πιο έξυπνους ανθρώπους που γνωρίζω αγωνίζονται συνεχώς για να προχωρήσουν, επειδή ξεχνούν να αναφερθούν σε μερικές απλές αλήθειες που διέπουν συλλογικά τις δυνατότητές μας να κάνουμε πρόοδο. Να λοιπόν μια γρήγορη υπενθύμιση:

#1 – Η εκπαίδευση και η ευφυΐα δεν καταφέρνουν τίποτα χωρίς δράση.

Δεν έχει σημασία αν έχετε ένα ιδιοφυές IQ και ένα διδακτορικό στην Κβαντική Φυσική, δεν μπορείτε να αλλάξετε τίποτα ή να κάνετε οποιοδήποτε είδος προόδου στον πραγματικό κόσμο χωρίς να λάβετε δράση. Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο να ξέρεις πώς να κάνεις κάτι και να το κάνεις πραγματικά. Η γνώση και η ευφυΐα είναι και τα δύο άχρηστα χωρίς δράση. Είναι τόσο απλό. Για κάποια πρακτική καθοδήγηση σχετικά με την ανάληψη δράσης, συνιστώ ανεπιφύλακτα Η συνήθεια του τώρα.

#2 – Η ευτυχία και η επιτυχία είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Ξέρω μια εξαιρετικά έξυπνη επιχειρηματία που έκανε σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια στο Διαδίκτυο πέρυσι. Κάθε επιχειρηματίας που γνωρίζω τη θεωρεί εξαιρετικά επιτυχημένη. Αλλά μάντεψε τι? Πριν από λίγες μέρες, ξαφνικά, μου είπε ότι έχει κατάθλιψη. Γιατί; «Είμαι καμένη και μοναχική. Απλώς δεν έχω αφιερώσει αρκετό χρόνο για τον εαυτό μου τελευταία», είπε. „Ουάου!“ Σκέφτηκα. „Ένας από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους που ξέρω ότι δεν είναι ευτυχισμένος.“

Ξέρω επίσης έναν σέρφερ που κάνει σερφ σχεδόν όλη μέρα, κάθε μέρα στην παραλία μπροστά από το συγκρότημα διαμερισμάτων μας στο Σαν Ντιέγκο. Είναι ένας από τους πιο ανάλαφρους, αισιόδοξους τύπους που έχω γνωρίσει ποτέ – να χαμογελάει πάντα από αυτί σε αυτί. Αλλά κοιμάται σε ένα φορτηγό που είναι συνιδιοκτήτης με έναν άλλο σέρφερ και και οι δύο συχνά κουβαλούν τουρίστες για χρήματα. Έτσι, ενώ δεν μπορώ να αρνηθώ ότι αυτός ο άνθρωπος φαίνεται χαρούμενος, δεν θα χαρακτήριζα τη ζωή του ως ιστορία επιτυχίας.

«Τι θα με κάνει χαρούμενο;» και «Τι θα με κάνει επιτυχημένο;» είναι δύο από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας. Αλλά είναι δύο διαφορετικά ερωτήματα.

#3 – Ο καθένας έχει τη δική του επιχείρηση.

Ανεξάρτητα από το πώς βγάζετε τα προς το ζην ή για ποιον νομίζετε ότι εργάζεστε, εργάζεστε μόνο για ένα άτομο, τον εαυτό σας. Το μεγάλο ερώτημα είναι: Τι πουλάτε και σε ποιον; Ακόμη και όταν έχετε μια θέση πλήρους απασχόλησης, με μισθό, «Εταιρική Αμερική», εξακολουθείτε να έχετε τη δική σας επιχείρηση. Πουλάτε μια μονάδα της ύπαρξής σας (μία ώρα της ζωής σας) σε καθορισμένη τιμή (το αντίστοιχο κλάσμα του μισθού σας) σε έναν πελάτη (τον εργοδότη σας).

Πώς μπορείτε λοιπόν να εξοικονομήσετε χρόνο και να αυξήσετε τα κέρδη σας ταυτόχρονα; Η απάντηση είναι ελαφρώς διαφορετική για τον καθένα. Αλλά είναι μια απάντηση που πρέπει να αναζητήσετε. Η 4ωρη εβδομάδα εργασίας είναι μια καλή ανάγνωση για αυτό το θέμα.

#4 – Το να έχεις πάρα πολλές επιλογές παρεμβαίνει στη λήψη αποφάσεων.

Εδώ, στον 21ο αιώνα, όπου οι πληροφορίες κινούνται με την ταχύτητα του φωτός και οι ευκαιρίες για καινοτομία φαίνονται ατελείωτες, έχουμε μια άφθονη σειρά επιλογών όσον αφορά το σχεδιασμό της ζωής και της καριέρας μας. Αλλά δυστυχώς, η αφθονία των επιλογών οδηγεί συχνά σε αναποφασιστικότητα, σύγχυση και αδράνεια.

Αρκετές μελέτες επιχειρήσεων και μάρκετινγκ έχουν δείξει ότι όσο περισσότερες επιλογές προϊόντων αντιμετωπίζει ένας καταναλωτής, τόσο λιγότερα προϊόντα αγοράζει συνήθως. Εξάλλου, το να περιορίσετε το καλύτερο προϊόν από μια ομάδα τριών επιλογών είναι σίγουρα πολύ πιο εύκολο από το να περιορίσετε το καλύτερο προϊόν από μια ομάδα τριακοσίων επιλογών. Εάν είναι δύσκολο να ληφθεί η απόφαση αγοράς, οι περισσότεροι θα τα παρατήσουν.

Επομένως, εάν πουλάτε μια σειρά προϊόντων, κρατήστε το απλό. Και αν προσπαθείτε να πάρετε μια απόφαση για κάτι στη ζωή σας, μην σπαταλάτε όλο τον χρόνο σας αξιολογώντας και την τελευταία λεπτομέρεια κάθε πιθανής επιλογής. Επιλέξτε κάτι που πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει και δώστε του μια ευκαιρία. Εάν δεν σας βγει, επιλέξτε κάτι άλλο και συνεχίστε να πιέζετε προς τα εμπρός.

#5 – Όλοι οι άνθρωποι έχουν διαστάσεις επιτυχίας και διαστάσεις αποτυχίας.

Αυτό το σημείο σχετίζεται κάπως με το σημείο #2 σχετικά με την ευτυχία και την επιτυχία, αλλά είναι ισχυρό και από μόνο του…

Το να προσπαθείς να είσαι τέλειος είναι χάσιμο χρόνου και ενέργειας. Η τελειότητα είναι μια ψευδαίσθηση.

Όλοι οι άνθρωποι, ακόμα και τα είδωλά μας, είναι πολυδιάστατοι. Ισχυροί επιχειρηματίες, καλοί μουσικοί, συγγραφείς με μπεστ σέλερ, ακόμα και οι ίδιοι οι γονείς μας έχουν όλοι διαστάσεις επιτυχίας και διαστάσεις αποτυχίας στη ζωή τους.

Οι επιτυχημένες διαστάσεις μας συνήθως περιλαμβάνουν τα πράγματα που αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο κάνοντας. Είμαστε επιτυχημένοι σε αυτές τις διαστάσεις λόγω της παρατεταμένης δέσμευσής μας σε αυτές. Αυτό είναι το κομμάτι της ζωής μας που θέλουμε να δουν οι άλλοι – το επιτυχημένο κομμάτι που κρατά το έργο της ζωής μας. Είναι η ιδέα να βάλουμε τα δυνατά μας. Είναι το δημόσιο πρόσωπο που οραματιζόμαστε ως προσωπική μας κληρονομιά: „The Successful ABC“ ή „The Award Winning XYZ“.

Αλλά πίσω από όποια στιλβωμένη ιστορία προωθούμε δημοσίως, κρύβεται ένας πολυδιάστατος άνθρωπος με μια μακρά λίστα ανεπιτήδευτων αποτυχιών. Μερικές φορές αυτό το άτομο είναι κακός σύζυγος ή σύζυγος. Μερικές φορές αυτό το άτομο γελάει σε βάρος των άλλων. Και μερικές φορές αυτό το άτομο απλώς παίρνει τα μάτια του από το δρόμο και κλείνει το αυτοκίνητο μπροστά του.

#6 – Κάθε λάθος που κάνετε είναι πρόοδος.

Τα λάθη σου διδάσκουν σημαντικά μαθήματα. Κάθε φορά που φτιάχνεις ένα, είσαι ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο σου. Το μόνο λάθος που μπορεί πραγματικά να σας πληγώσει είναι να επιλέξετε να μην κάνετε τίποτα απλώς και μόνο επειδή φοβάστε πολύ για να κάνετε ένα λάθος.

Μην διστάσετε λοιπόν – μην αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας. Στη ζωή, σπάνια έχει να κάνει με την ευκαιρία. είναι να πάρεις μια ευκαιρία. Ποτέ δεν θα είστε 100% σίγουροι ότι θα λειτουργήσει, αλλά μπορείτε πάντα να είστε 100% σίγουροι ότι αν δεν κάνετε τίποτα δεν θα λειτουργήσει. Τις περισσότερες φορές απλά πρέπει να το κάνετε!

Και όπως και να γίνει, πάντα καταλήγει όπως θα έπρεπε. Ή πετυχαίνεις ή μαθαίνεις κάτι. Win-Win. Θυμηθείτε, αν δεν ενεργήσετε ποτέ, δεν θα το μάθετε ποτέ με σιγουριά και θα μείνετε για πάντα στο ίδιο σημείο.

#7 – Οι άνθρωποι μπορούν να είναι υπέροχοι στο να κάνουν πράγματα που δεν τους αρέσει.

Αν και δεν προτείνω να διαλέξετε μια καριέρα ή να ανταλλάξετε ότι δεν σας αρέσει, έχω ακούσει πάρα πολλούς έξυπνους ανθρώπους να λένε κάτι σαν, «Για να είσαι υπέροχος σε αυτό που κάνεις, πρέπει να σου αρέσει αυτό που κάνεις». Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια.

Ένας καλός μου φίλος είναι δημόσιος λογιστής. Μου έχει πει σε πολλές περιπτώσεις ότι αντιπαθεί τη δουλειά του – «ότι τον βαριέται μέχρι θανάτου». Αλλά παίρνει συχνά αυξήσεις και προαγωγές. Στην ηλικία των 28 ετών, από σχεδόν χίλιους νεώτερους λογιστές στο τμήμα του, είναι ένας από τους μόνο δύο που προήχθησαν σε Sr. Accountants τον περασμένο χρόνο. Γιατί; Γιατί παρόλο που δεν του αρέσει να το κάνει, είναι καλός σε αυτό που κάνει.

Θα μπορούσα να βρω δεκάδες άλλα παραδείγματα ακριβώς όπως αυτό, αλλά θα σας περισώσω τις λεπτομέρειες. Απλώς συνειδητοποιήστε ότι αν κάποιος αφιερώσει αρκετό χρόνο και προσοχή στην τελειοποίηση μιας δεξιότητας ή ενός εμπορίου, μπορεί να είναι εξαιρετικά καλός στο να κάνει κάτι που δεν του αρέσει. Για μια διορατική ανάγνωση σε αυτό το τμήμα, το συνιστώ ανεπιφύλακτα Ο Κώδικας Ταλέντου.

#8 – Τα προβλήματα που έχουμε με τους άλλους συνήθως αφορούν περισσότερο εμάς.

Αρκετά συχνά, τα προβλήματα που έχουμε με τους άλλους –τον σύζυγο, τους γονείς, τα αδέρφια μας κ.λπ.– δεν έχουν πραγματικά να κάνουν καθόλου με αυτά. Γιατί πολλά από τα προβλήματα που νομίζουμε ότι έχουμε μαζί τους τα δημιουργήσαμε υποσυνείδητα στο δικό μας μυαλό. Ίσως έκαναν κάτι στο παρελθόν που άγγιζε κάποιον από τους φόβους ή τις ανασφάλειές μας. Ή ίσως δεν έκαναν κάτι που περιμέναμε να κάνουν. Και στις δύο περιπτώσεις, προβλήματα όπως αυτά δεν αφορούν το άλλο άτομο, αφορούν εμάς.

Και αυτό είναι εντάξει. Σημαίνει απλώς ότι αυτές οι μικρές δυσκολίες θα είναι πιο εύκολο να λυθούν. Εξάλλου, είμαστε υπεύθυνοι για τις αποφάσεις μας. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να κρατήσουμε το κεφάλι μας γεμάτο με γεγονότα από το παρελθόν ή αντί να ανοίξουμε το μυαλό μας στις θετικές πραγματικότητες που εκτυλίσσονται μπροστά μας.

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι η προθυμία να δούμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά – να αφήσουμε «αυτό που ήταν» και «αυτό που έπρεπε να ήταν» και αντ‘ αυτού να εστιάσουμε την ενέργειά μας στο «τι είναι» και «τι θα μπορούσε να είναι δυνατό».

#9 – Οι συναισθηματικές αποφάσεις είναι σπάνια καλές αποφάσεις.

Οι αποφάσεις που οδηγούνται από βαριά συναισθήματα είναι συνήθως λανθασμένες αντιδράσεις και όχι μορφωμένες κρίσεις. Αυτές οι αντιδράσεις είναι το υποπροϊόν ελάχιστων ποσοτήτων συνειδητής σκέψης και βασίζονται κυρίως σε στιγμιαία «συναισθήματα» αντί της συνειδητής επίγνωσης.

Η καλύτερη συμβουλή εδώ είναι απλή: Μην αφήνετε τα συναισθήματά σας να υπερισχύουν της νοημοσύνης σας. Επιβραδύνετε και σκεφτείτε τα πράγματα πριν πάρετε οποιεσδήποτε αποφάσεις που θα σας αλλάξουν τη ζωή.

#10 – Δεν θα νιώσετε ποτέ 100% έτοιμοι όταν παρουσιαστεί μια ευκαιρία.

Το νούμερο ένα πράγμα που βλέπω επίμονα να κρατά πίσω τους έξυπνους ανθρώπους είναι η δική τους απροθυμία να δεχτούν μια ευκαιρία απλώς και μόνο επειδή πιστεύουν ότι δεν είναι έτοιμοι. Με άλλα λόγια, πιστεύουν ότι απαιτούν πρόσθετες γνώσεις, δεξιότητες, εμπειρία κ.λπ. προτού μπορέσουν εύστοχα να συμμετάσχουν στην ευκαιρία. Δυστυχώς, αυτό είναι το είδος σκέψης που καταπνίγει την προσωπική ανάπτυξη.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν αισθάνεται ποτέ 100% έτοιμος όταν παρουσιάζεται μια ευκαιρία. Γιατί οι περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες στη ζωή μας αναγκάζουν να αναπτυχθούμε συναισθηματικά και διανοητικά. Μας αναγκάζουν να τεντώσουμε τους εαυτούς μας και τις ζώνες άνεσής μας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα νιώθουμε εντελώς άνετα στην αρχή. Και όταν δεν νιώθουμε άνετα, δεν νιώθουμε έτοιμοι.

Απλώς να θυμάστε ότι σημαντικές στιγμές ευκαιριών για προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη θα έρχονται και θα παρέρχονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Αν θέλετε να κάνετε θετικές αλλαγές στη ζωή σας, θα χρειαστεί να αγκαλιάσετε αυτές τις στιγμές ευκαιριών, παρόλο που δεν θα νιώσετε ποτέ 100% έτοιμοι για αυτές.

Φωτογραφία από: alemdag

Schreibe einen Kommentar