Το τοπίο ως υποδομή και άλλες φανταστικές ιστορίες [Land8x8 Video]

14
Το τοπίο ως υποδομή και άλλες φανταστικές ιστορίες [Land8x8 Video]

Όσον αφορά την υποδομή ανθεκτικότητας, τα μελλοντικά συμβόλαια που μοιάζουν με μηχανή φαίνεται να βρίσκονται μπροστά για τις ακτές μας. Καθώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τις παράκτιες κοινότητες μας, τα έργα συνήθως καθοδηγούνται από έργα μηχανικών προκειμένου να δημιουργηθεί το μηχανικό στρώμα προστασίας που χρειάζονται οι πόλεις και οι γειτονιές. Μπορεί να φαίνεται ότι το τοπίο ως υποδομή είναι μια φανταστική ιστορία, αλλά σύμφωνα με τον Gonzalo Cruz, Studio Design Principal, είναι ο πυρήνας αυτού που κάνει αυτός και η ομάδα αρχιτεκτονικής τοπίου στο AECOM Νέα Υόρκη.

«Υπάρχουν πολλά φτιαγμένα πράγματα που σκεφτόμαστε… που στην πραγματικότητα γίνονται πραγματικότητα» δηλώνει ο Cruz σε σχέση με τα έργα της εταιρείας. Καθοδηγούμενη από τη μηχανική, η ομάδα αντιπαρατίθεται για να σχεδιάσει ένα τοπίο στο οποίο η τεχνική υποδομή που είναι απαραίτητη για ανθεκτικότητα μπορεί να συνδυάζεται άψογα με τη λειτουργία και την άνθηση των υπαρχουσών κοινοτήτων. Για τον Κρουζ, πρόκειται για την αξιοποίηση ευκαιριών τοπίου μέσα σε αυτά τα έργα μεγάλης κλίμακας και μη ανθρωποκεντρικά.

Οι υποδομές παράκτιας προσαρμογής αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του έργου του Κρουζ. Πολλά έργα είναι προσαρμογές της πρωτοβουλίας Rebuild By Design της κυβέρνησης Ομπάμα, την οποία ο Cruz πιστώνει για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι σχεδιαστές αντιμετώπιζαν τον ρόλο τους στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το έργο Brooklyn Bridge and Montgomery Central Resilience, που βρίσκεται στο Lower Manhattan, είναι ένα spinoff του εν λόγω προγράμματος και ένα μικρό κομμάτι ενός μεγαλύτερου masterplan του Μανχάταν. Η ομάδα σχεδιάστηκε να δημιουργήσει μια γραμμή προστασίας από τα νερά της πλημμύρας που θωρακίζει όσο μεγαλύτερο μέρος της υπάρχουσας περιοχής διατηρώντας παράλληλα τη δημόσια πρόσβαση στην προκυμαία.

aecom capture land8x8

Εικόνα: AECOM

«Είναι μια πολύ δυναμική προκυμαία για αρχή» δηλώνει ο Κρουζ καθώς απεικονίζει την ποικιλία των λειτουργιών που βρίσκονται κατά μήκος της ακτογραμμής. Η εισαγωγή ενός τοίχου από πλημμύρα, ενός τοίχου που ανυψώνεται και χαμηλώνει ανάλογα, σήμαινε ότι η τρέχουσα πρόσβαση στην προκυμαία ήταν σε κίνδυνο χωρίς τη συμβολή αρχιτεκτόνων τοπίου. Το αποτέλεσμα δημιουργεί μια πολυεπίπεδη και ποικιλόμορφη κοινοτική προκυμαία με την εισαγωγή ευέλικτου δημόσιου χώρου και αστικών ανέσεων πάνω και γύρω από τον μηχανισμό. Ο τοίχος καταιγίδας, όταν χαμηλώνει, είναι η κύρια σύνδεση του διαδρόμου για όλα τα στοιχεία προγραμματισμού, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού προπόνησης, των διατάξεων καθισμάτων, ακόμη και των κουνιών.

Ένα άλλο υποδειγματικό έργο που εισήγαγε ο Cruz είναι ο επανασχεδιασμός του Wagner Park του Battery Park City (BPC) Resiliency Project. Το πάρκο Wagner, που πρόκειται να πλημμυριστεί από υψηλότερα νερά, αναγνωρίστηκε ως κλειδί για την υποδομή προσαρμογής. «Εξετάσαμε την κληρονομιά του τρόπου κατασκευής της BPC με την πάροδο του χρόνου… Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να κάνει», λέει ο Cruz. Για να συγχωνεύσει την κληρονομιά του πάρκου με τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες υποδομής, η ομάδα παραιτείται από ένα θαλάσσιο τείχος δημιουργώντας μια περιοχή μετάβασης που σταδιακά φέρνει ύψος στο πάρκο. Το επίπεδο εδάφους επεκτείνεται έτσι και διατηρείται μεγάλο μέρος της παραδοσιακής οργάνωσης. Ωστόσο, το πάρκο αποκτά ένα νέο πρόσωπο και μοναδικές εμπειρίες προγραμματισμού στις οποίες το υψηλότερο έδαφος δεν θεωρείται ως εμπόδιο, αλλά αντίθετα γίνεται μέρος της εμπειρίας του τόπου.

Το τοπίο ως υποδομή κάποτε φαινόταν σαν μια φανταστική ιστορία, αλλά είναι έργο σχεδιαστών όπως ο Cruz που ζωντανεύουν τις μεγάλες ιδέες. Σήμερα οι αρχιτέκτονες τοπίου διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο όχι μόνο στην παροχή ανθεκτικότητας από πλευράς τεχνικής αλλά και συναισθηματικής και ανθρωπιστικής θέσης – μια θέση που δεν μοιάζει με κανένα άλλο επάγγελμα. «Είναι ωραίο να είσαι περίεργος για αυτά τα πράγματα κάθε μέρα», λέει ο Κρουζ.


Αυτό το βίντεο γυρίστηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2021 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης ως μέρος του Land8x8 Lightning Talks που χορηγείται από Έπιπλα Anova.

Λογότυπο ANOVA

Δημοσιευτηκε σε Ιστολόγιο, Εξώφυλλο

Schreibe einen Kommentar