Το Σαν Φρανσίσκο κυνηγά τους Walgreens και Teva με στολή οπιοειδών –

10
Το Σαν Φρανσίσκο κυνηγά τους Walgreens και Teva με στολή οπιοειδών –

Ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους οπιοειδών του Κάλι κατηγορεί τη Walgreens και την Teva για την κρίση.


Ένας δικηγόρος της πόλης του Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια δήλωσε ενώπιον δικαστή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Walgreens και η Teva Pharmaceutical Industries «αγνόησαν τους κινδύνους για την υγεία όταν δημιούργησαν νέες αγορές για οπιοειδή». Το σχόλιο έγινε κατά τις εναρκτήριες δηλώσεις στην πρώτη δοκιμή στην οποία συμμετείχαν κατασκευαστές, διανομείς και φαρμακεία φαρμάκων σχετικά με εθιστικά παυσίπονα. Η Walgreens είναι ένας πολύ γνωστός λιανοπωλητής και φαρμακείο σε εθνικό επίπεδο. Η Teva είναι ένας κατασκευαστής φαρμακευτικών προϊόντων με έδρα το Ισραήλ.

Richard Heimann, δικηγόρος του πόλη του Σαν Φρανσίσκο, είπε ότι οι πάροχοι συνταγογραφούμενων φαρμάκων «συνένοχοι στην επέκταση της αγοράς οπιοειδών, ανεξάρτητα από τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία». Πρόσθεσε, «Τα οπιοειδή είχαν περιοριστεί στο παρελθόν για χρήση στη χειρουργική επέμβαση, τη θεραπεία του καρκίνου και τη φροντίδα στο τέλος της ζωής τους. Αλλά η φαρμακευτική βιομηχανία έκανε ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την ασφάλεια των φαρμάκων, προκειμένου να διαθέσει τα φάρμακα στην αγορά σε ασθενείς που πάσχουν από κοινές και χρόνιες παθήσεις όπως ο πόνος στη μέση και η αρθρίτιδα. Στόχος ήταν η δημιουργία μιας νέας αγοράς». Με αυτόν τον τρόπο, η χρήση (και η ακατάλληλη χρήση και κατάχρηση) αυτών των φαρμάκων επεκτάθηκε πολύ.

Το Σαν Φρανσίσκο κυνηγά τους Walgreens και Teva με στολή οπιοειδών
Φωτογραφία του Pavel Danilyuk από την Pexels

Στην αρχική του αγωγή που κατατέθηκε το 2018, το Σαν Φρανσίσκο κάλεσε Walgreens, η Teva και η Allergan της AbbVie Inc, καθώς και η διανομέας ναρκωτικών Anda Inc, που ανήκει στην Teva, δημιουργοί μιας «δημόσιας ενόχλησης» όσον αφορά την έκδοση μεγάλου αριθμού συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε κατοίκους της πόλης και την αποτυχία να αποτρέψουν την εκτροπή αυτών των φαρμάκων για παράνομη χρήση. Η αγωγή περιελάμβανε επίσης τις φαρμακευτικές εταιρείες Purdue Pharma LP, Johnson & Johnson και Endo International Plc, καθώς και τους διανομείς McKesson Corp., Cardinal Health Inc και AmerisourceBergen Corp. Η πόλη έκτοτε συμβιβάστηκε με την πλειοψηφία των κατηγορουμένων. Οι εταιρείες αρνήθηκαν οποιαδήποτε αδικοπραγία και απάντησαν ότι «πώλησαν φάρμακα οπιοειδών που συνταγογραφήθηκαν από γιατρούς», μεταφέροντας ουσιαστικά την ευθύνη μακριά από αυτές και στους κλινικούς γιατρούς.

Οι θάνατοι της πόλης τα τελευταία δύο χρόνια από τα οπιοειδή (ιδιαίτερα τη θανατηφόρα συνθετική φαιντανύλη) ξεπερνούν συνολικά τους 1.300. Σχεδόν οι μισές από αυτές τις θανατηφόρες υπερβολικές δόσεις έχουν συμβεί σε δύο από τις περιοχές της πόλης που έχουν πληγεί περισσότερο. Από τη δεκαετία του 1960, το Ίδρυμα Glide, μητρική εταιρεία του San Fran’s Glide Memorial Church, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, υποστηρίζοντας τις φτωχές και αποστερημένες κοινότητες, οι οποίες είναι πιο επιρρεπείς σε θανάτους από υπερβολική δόση. Το ίδρυμα διανέμει επί του παρόντος καθαρές σύριγγες, γυάλινες σωλήνες, μαντηλάκια με οινόπνευμα και μπουκάλια με νερό σε όσους πάσχουν από εθισμό, προσπαθώντας να κάνει τη χρήση τους όσο το δυνατόν πιο ασφαλή μέχρι να μπορέσουν να αναζητήσουν βοήθεια.

Η κρίση των οπιοειδών έχει προκαλέσει περισσότερους από 500.000 θανάτους από υπερβολική δόση, γενικά, σε εθνικό επίπεδο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Κομητεία του Σαν Φρανσίσκο κοστούμι δηλώνει ότι η πόλη «έχει λάβει περισσότερα από 163 εκατομμύρια συνταγογραφούμενα παυσίπονα από το 2006 έως το 2014, τα οποία ανέρχονται σε 22 χάπια ανά κάτοικο ετησίως». Τα τρέχοντα ζητήματα που σχετίζονται με τα οπιοειδή αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των επισκέψεων στα επείγοντα.

Πριν από πέντε μήνες, ένας δικαστής στην Καλιφόρνια έκρινε ότι οι κομητείες Λος Άντζελες, Σάντα Κλάρα και Όραντζ, όλες στην Καλιφόρνια, μαζί με την πόλη του Όκλαντ, «απέτυχαν να αποδείξουν ότι οι Endo, Johnson & Johnson, Teva και Allergan δημιούργησαν δημόσια ενόχληση μέσω πώληση και προώθηση οπιοειδών παυσίπονων φαρμάκων».

Πηγές:

Παρακολούθηση της επιδημίας υπερβολικής δόσης ναρκωτικών στο Σαν Φρανσίσκο

Walgreens, η Teva κατηγορήθηκε ότι τροφοδότησε τον εθισμό στα οπιοειδή σε αναζήτηση νέων αγορών

Η καθημερινή μάχη για να κρατήσει τους ανθρώπους στη ζωή καθώς η φαιντανύλη καταστρέφει το φιλέτο του Σαν Φρανσίσκο

Schreibe einen Kommentar