Πώς να μεγαλώσετε: ντομάτες – Ένα σπίτι φτιαγμένο από το μηδέν

0
Πώς να μεγαλώσετε: ντομάτες – Ένα σπίτι φτιαγμένο από το μηδέν

Οι ντομάτες είναι ένα κοινό φυτό σε πολλούς κήπους, αλλά μπορεί επίσης να είναι λίγο δύσκολο να αναπτυχθούν σε ορισμένα μέρη. Μάθετε περισσότερα για το τι χρειάζεστε για να καλλιεργήσετε μεγάλες, όμορφες ντομάτες χωρίς χημικά ή φυτοφάρμακα.

Συμμετέχουμε στο Πρόγραμμα Συνεργατών της Amazon Services LLC, ένα διαφημιστικό πρόγραμμα συνδεδεμένων εταιρειών που έχει σχεδιαστεί για να μας παρέχει ένα μέσο για να κερδίζουμε χρεώσεις μέσω σύνδεσης με το Amazon.com και συνδεδεμένους ιστότοπους. Είμαστε επίσης θυγατρικές για άλλους και εγκρίνουμε μόνο τα προϊόντα που υποστηρίζουμε. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με την πολιτική αποκάλυψης εδώ.

Η καλλιέργεια ντομάτας στον κήπο είναι διασκεδαστική και ικανοποιητική

Καλλιέργεια τομάτας

Εάν έχετε εμπειρία στην κηπουρική, ίσως έχετε συνειδητοποιήσει ότι η καλλιέργεια ντομάτας είναι ένα πολύτιμο μέρος του κόσμου της καλλιέργειας των δικών σας προϊόντων. Ένας από τους κύριους λόγους που τόσοι πολλοί κηπουροί συρρέουν στην καλλιέργεια ντομάτας είναι η γεύση!

Τα περισσότερα από τα προϊόντα που βρίσκονται στο παντοπωλείο επιλέγονται στην πραγματικότητα για ιδιότητες όπως η δυνατότητα αποστολής σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς να αλλοιωθούν. Η παραγωγή επιλέγεται επίσης για το μέγεθος, την ομοιομορφία και την ικανότητα χειρισμού φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων και τεχνητών λιπασμάτων. Η γεύση ΔΕΝ περιλαμβάνεται σε αυτήν τη λίστα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί κηπουροί στρέφονται στην καλλιέργεια των δικών τους. Αυτό το άρθρο θα μιλήσει για τις διαφορετικές ποικιλίες, τις καθορισμένες έναντι των ακαθόριστων, τις ιδιότητες μαγειρέματος, τον τρόπο καλλιέργειας και τα κοινά παράσιτα που μπορεί να συναντήσετε.

Προσδιόριστος εναντίον Απροσδιόριστου

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους οι αγρότες και οι κηπουροί καλλιεργούν τις ντομάτες τους. Καθορισμένες ποικιλίες τομάτας, όπως υπονοεί το όνομα, επιλέγονται και εκτρέφονται για να αναπτυχθούν με συγκεκριμένο τρόπο, συχνά σε κοντό σχήμα που μοιάζει με θάμνο που μπορεί να μην απαιτεί εκτεταμένο ποντάρισμα.

Οι απροσδιόριστες ποικιλίες τομάτας είναι δωρεάν αμπέλου. Συχνά μεγαλώνουν πολύ ψηλά ή μακριά, απαιτούν ποντάρισμα για τη στήριξη του καρπού και πιο άγρια ​​σε σχήμα και ποιότητα. Οι καθορισμένες ντομάτες θα σταματήσουν να μεγαλώνουν περίπου 4 πόδια σε μήκος. Οι απροσδιόριστες ντομάτες μπορούν να μεγαλώσουν πάνω από 20 πόδια! Υπάρχουν μερικές άλλες ιδιότητες, όπως τα φύλλα στο determinate είναι κοντά στο στέλεχος και πιο συχνά,

Ποικιλίες Τομάτας

Υπάρχουν σχεδόν ατελείωτες ποικιλίες. Οι ντομάτες εκτρέφονται και καλλιεργούνται για πολλές ποικιλίες. Εξαρτάται από το τι θέλετε την τελική σας ντομάτα και την περιοχή καλλιέργειας σας. Μία από τις καλύτερες ποικιλίες για τα νότια (θερμότερα κλίματα) είναι η Μεγάλος Μάρσαλ που θα καρποφορήσει στη ζέστη του καλοκαιριού.

Θέλετε να φτιάξετε σάλτσες; Κοιτάξτε τις ποικιλίες ντομάτας „πάστα“. Οι πάστες ντομάτες εκτρέφονται για να έχουν περισσότερη σάρκα και λιγότερους σπόρους, ιδανικές για την παρασκευή κέτσαπ, σάλτσας ζυμαρικών, σάλσα και τέτοια πράγματα. Οι ποικιλίες περιλαμβάνουν San Marzano και Πάστα Amish.

Οι ντομάτες είναι διασκεδαστικές να καλλιεργούνται στον κήπο και να κάνουν εξαιρετική σπιτική τροφή

Αναπτύσσεται στις πιο βόρειες περιοχές; Εξετάστε το ενδεχόμενο γρήγορης ανάπτυξης ή καλής μεταφύτευσης ποικιλιών. Ευτυχώς, οι περισσότερες ντομάτες σπέρνονται σχετικά εύκολα σε εσωτερικούς χώρους και μεταφυτεύονται σε εξωτερικούς χώρους. Μια συμβουλή είναι να θάψετε περισσότερο από το στέλεχος γιατί οι κάτω «τρίχες» από τα σπορόφυτα θα κάνουν τις δικές τους ρίζες. Οι ντομάτες είναι στην πραγματικότητα μια τροπική καλλιέργεια και έτσι οι ποικιλίες που χρειάζεστε για τη Βόρεια περιοχή θα πρέπει να μπορούν να καρποφορήσουν αρκετά γρήγορα μόλις ξεκινήσουν. Το Harvest to Table έχει ένα καλή ανάρτηση για το θέμα αυτό. Εξετάστε ποικιλίες όπως π.χ Μαύρος Πρίγκιπας και Παγετώνας.

Τι χρειάζονται οι ντομάτες;

Ντομάτες α βαριές ταΐστρες. Θα χρειαστείτε καλή ποσότητα λιπάσματος, κατά προτίμηση βιολογικό, και εξαιρετικό χώμα για την καλλιέργεια ντομάτας. Χρειάζεστε αργιλώδες αμμοχώμα με άφθονο χώρο για να απλώσετε ή να πονταριστείτε ή να στριμωχτείτε καλά, ακόμη και τις καθορισμένες ποικιλίες. Οι ντομάτες παράγουν μια ισχυρή κεντρική ρίζα που είναι καλά προσκολλημένη στο κύριο φυτό.

Υπάρχουν μικρές τρίχες κατά μήκος του μεγαλύτερου μέρους του στελέχους των φυτών ντομάτας. Αυτές οι τρίχες μπορεί να είναι ρίζες. Συνιστώ όταν μεταφυτεύετε σπορόφυτα από εσωτερικούς χώρους στον εξωτερικό κήπο, θα πρέπει να θάβετε μέρος του στελέχους για να δώσετε στα φυτά την καλύτερη εκκίνηση.

Urban Leaf Complete Herb Garden Kit

Χρειάζονται επίσης άφθονο ήλιο, τουλάχιστον 6 ώρες απευθείας ηλιακό φως. Όταν επιλέγετε πού να φυτέψετε ντομάτες, λάβετε υπόψη τις σκιές από δέντρα, σπίτια κ.λπ. που μπορεί να επηρεάσουν τον αριθμό των ωρών ηλιοφάνειας που θα κάνει το φυτό. Ως υποτροπικά φυτά, εκτιμούν επίσης το άφθονο νερό και το ζεστό έδαφος. Ακόμα κι αν η απειλή του παγετού έχει παρέλθει, μπορεί να θέλετε να περιμένετε λίγο ακόμα μέχρι το έδαφος να ξεπεράσει τους 65 F.

Φύτευση Συντροφιάς με Ντομάτες

Υπάρχουν μερικά φυτά που κάνουν υπέροχα φυτά συντροφιάς με ντομάτες. Σε γενικές γραμμές, πολλά φυλλώδη βότανα είναι εξαιρετικοί σύντροφοι (βασιλικός, μαϊντανός) και οι brassica είναι τρομεροί σύντροφοι (μπρόκολο, λάχανο). Άλλοι καλοί σύντροφοι περιλαμβάνουν αλιούμ (σκόρδο, κρεμμύδια, σχοινόπρασο), καρότα, αμάρανθος, κατιφέδες και νυστέρια. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα για τη φύτευση συντροφιάς σε αυτό το βιβλίο, „Τα καρότα λατρεύουν τις ντομάτες” <–συνεργάτης!

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την καλλιέργεια ντομάτας, ελπίζω αυτό το άρθρο να σας βοηθήσει. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια άλλα φυτά που θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να καλλιεργήσετε αν δυσκολεύεστε.

Κοινά παράσιτα της τομάτας

Το δύσκολο κομμάτι της καλλιέργειας ντομάτας είναι: ΟΛΟΙ αγαπούν τις ντομάτες! Έχω γράψει μια ανάρτηση για κοινά παράσιτα που μπορεί να βρείτε στον κήπο σας. Για να είμαστε συγκεκριμένοι, υπάρχουν πολλά έντομα που θα ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ τις ντομάτες, τα φυτά, τα φύλλα κ.λπ. που προσπαθείτε να καλλιεργήσετε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ζείτε σε ένα αστικό μέρος ή επιλέγετε να εξαλείψετε ή να μειώσετε τους φυσικούς θηρευτές.

οι κερατοσκώληκες ντομάτας τρώνε τα φύλλα και τους καρπούς των φυτών ντομάτας, καταστρέφοντας μερικές φορές ολόκληρο το φυτό

Κεράτινοι τομάτας, φυλλόποδα σκαθάρια, λευκές μύγες και οι βρωμιές είναι τα πιο κοινά παράσιτα που βρίσκω στον κήπο μου. Επειδή προσπαθώ να είμαι βιολογική, επιλέγω να μην χρησιμοποιώ φυτοφάρμακα, αλλά μπορείτε και υπάρχουν μερικά που σίγουρα θα μειώσουν τους πληθυσμούς αυτών των εντόμων. Για τους κερατοσκώληκες, τους αφαιρώ σωματικά. Σκαθάρια με φυλλόποδα Έχω ψεκάσει με σαπούνι και επίσης αφαιρέθηκαν σωματικά. Οι λευκές μύγες είναι νέες για μένα αλλά δεν φαίνεται να βλάπτουν πολύ το φυτό. Τέλος, βρωμάνε, ψεκάζω και με σαπούνι ή αφαιρώ σωματικά.

Νόστιμο!

Το υπέροχο με τις ντομάτες είναι ότι βρίσκονται σε ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ φαγητά. Μπορείτε να φτιάξετε σάλτσες, κέτσαπ, πάστα, κάρυ, τσάτνεϊ, λιαστές και πολλούς άλλους τρόπους. Αξίζει τον κόπο για την ανάπτυξή τους. Ποια φυτά σας αρέσει να καλλιεργείτε για φαγητό;

Καρφιτσώστε για αργότερα:

μάθετε περισσότερα για το πώς να καλλιεργείτε ντομάτες στον κήπο σας

Ελάτε με εμένα και άλλους στο λυκίσκος!

Schreibe einen Kommentar