Πώς να επιλέξετε σπόρους – Ένα σπίτι φτιαγμένο από το μηδέν

1
Πώς να επιλέξετε σπόρους – Ένα σπίτι φτιαγμένο από το μηδέν
εξοικονόμηση σπόρων από λάχανο

Κάθε Δεκέμβριο και Ιανουάριο ενθουσιάζομαι πολύ με τους νέους καταλόγους σπόρων που έρχονται και όλες τις δυνατότητες. Ταυτόχρονα, είμαι αρκετά συγκλονισμένος από τόσες πολλές επιλογές. Εδώ είναι μερικές συμβουλές και κόλπα για να επιλέξετε σπόρους για τον κήπο σας φέτος.

Συμμετέχουμε στο Πρόγραμμα Συνεργατών της Amazon Services LLC, ένα διαφημιστικό πρόγραμμα συνδεδεμένων εταιρειών που έχει σχεδιαστεί για να μας παρέχει ένα μέσο για να κερδίζουμε χρεώσεις μέσω σύνδεσης με το Amazon.com και συνδεδεμένους ιστότοπους. Είμαστε επίσης θυγατρικές για άλλους και εγκρίνουμε μόνο τα προϊόντα που υποστηρίζουμε. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με την πολιτική αποκάλυψης εδώ.

αρχικοί σπόροι σε εσωτερικούς χώρους

Αλλά ΠΩΣ επιλέγετε ποιους σπόρους θέλετε να καλλιεργήσετε φέτος; Θα είστε μόνοι στην κηπουρική σας ή θα σας συνοδεύουν τα παιδιά/η οικογένεια; Τι γίνεται με το αν θέλετε ομορφιά ή φαγητό; Μάθετε πώς να διαλέξετε ποιες τροφές να επιλέξετε για αυτήν την περίοδο κηπουρικής.

Τι τρώτε?

Ή θα θέλατε να φάτε περισσότερο; Κοιτάξτε γύρω από την κουζίνα σας. Τι λαχανικά αγοράζετε τακτικά από το μπακάλικο; Για εμάς, αυτά είναι τα brassicas (λαχανάκια Brussell, κουνουπίδι, μπρόκολο), τα καρότα, τα κρεμμύδια και οι πατάτες. Δεδομένου ότι πρόκειται για ετήσια λαχανικά που καλλιεργούν πολλοί κηπουροί, μπορείτε σίγουρα να τα θεωρήσετε καλούς υποψηφίους. Αν τα φάτε, το πιθανότερο είναι να φροντίσετε τα φυτά και να τα μαζέψετε στη μέγιστη ωρίμανση.

Εάν κάνετε μετάβαση από μια δίαιτα που τρώτε κυρίως έξω ή με επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να μην έχετε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά τριγύρω. Σε αυτή την περίπτωση, προσπαθήστε να κάνετε αυτό που θα ήταν πιο εύκολο για εσάς να κάνετε. Για την τυπική αμερικανική διατροφή, πράγματα όπως οι πατάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, οι ντομάτες, οι πιπεριές, το μαρούλι και το σκουός είναι καλές επιλογές.

Garden Tower Project

Τι μπορώ μεγαλώνεις;

Πρώτα κοιτάξτε τη ζώνη αντοχής σας, εδώ. Στη συνέχεια, σκεφτείτε πότε είναι οι μέρες παγετού σας, πότε είναι οι πιο ζεστές μέρες. Μπορείτε να βρείτε την ιστορική ημέρα του καιρού από το wunderground.com. Ελέγξτε το αλμανάκ για ιστορικές πληροφορίες που επηρεάζουν και τους αγρότες. Στη συνέχεια, αρχίστε να ψάχνετε για σπόρους.

Πολλοί παραγωγοί φυτών και σπόρων δουλεύουν ποικιλίες που μπορεί να είναι εντάξει για θερμοκήπια, ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, ακραίους κρύους χειμερινούς μήνες, στεφάνες και άλλα. Ανάλογα με το πού ζείτε, ίσως χρειαστεί να βοηθήσετε τον κήπο σας ξεκινώντας τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους.

Έχω φτιάξει μια λίστα με καλά φυτά για τη ζώνη 8 που μένω στη Λουσιάνα. Υπάρχουν όμως και άλλα. Εδώ είναι μια αρκετά σταθερή λίστα με το τι μπορεί να αναπτυχθεί στις διάφορες ζώνες. Εάν είστε αρχάριος κηπουρός, φροντίστε να ελέγξετε για ποικιλίες που είναι εύκολο να αναπτυχθούν, παραγωγικές και απαιτούν ελάχιστη φροντίδα. Η εύκολη, πρώτη επιτυχία σίγουρα θα βοηθήσει με το κίνητρο.

Πόσο χρόνο έχεις?

Ορισμένα φυτά χρειάζονται πολλή προσοχή. Ωστόσο, πολλά φυτά δεν χρειάζονται να λιπαίνετε τακτικά, να μαζεύετε παράσιτα, να ελέγχετε συνεχώς το έδαφος, να μετράτε τις βροχοπτώσεις κ.λπ. Ωστόσο, εάν πιθανότατα ψάχνετε για σπόρους που μπορείτε να κάνετε μονοετή ή διετή στον εποχιακό κήπο σας.

σπόρος σίκαλης

Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα μιας εύκολης νίκης στον κήπο μου: λούφα. Όταν είναι μικρά είναι βρώσιμα, σαν καλοκαιρινή σκουός ή κολοκυθάκια. Όταν ωριμάσουν, φτιάχνουν το προϊόν μπάνιου που πιθανότατα γνωρίζετε. Κατασκευάζουν επίσης καλούς γενικούς καθαριστές για πάγκους και πιάτα και είναι πλήρως κομποστοποιήσιμοι.

Εκτός από τα προφανή οφέλη τους, δεν τα φυτεύω ΠΟΤΕ. Έφτιαξα ένα φυτό μια φορά πριν από 5 χρόνια και άφησα πολλά φρούτα να πάνε για σπόρο σε όλο τον κήπο. Στη συνέχεια εμφανίζονται κάθε χρόνο από τότε. Εφόσον δεν τα κουρεύω και ίσως τα βοηθήσω να πέσουν πάνω σε κάτι στιβαρό, τότε είμαστε έτοιμοι. Μεγαλώνουν μόνα τους και παίρνω λούφα κάθε χρόνο. Λειτουργούν σαν αιώνιο, παρόλο που είναι πραγματικά ετήσιο.

Σκεφτείτε ένα σημείο κήπου ή φυτό που μπορείτε να αφήσετε να σπαρθεί, να απλωθεί και απλώς να ανασυσταθεί στο χώμα την επόμενη χρονιά. Πολλοί άνθρωποι έχουν καλή επιτυχία με τα σπαράγγια, σε ορισμένα μπαλώματα μπορούν να διαρκέσουν για δεκαετίες, που εμφανίζονται κάθε άνοιξη.

Τι πόρους έχετε;

Έχετε πρόσβαση σε τακτικό κομπόστ, σε καλές δοκιμές εδάφους και εδάφους; Έχετε ένα στεφάνι, θερμοκήπιο, κρύο πλαίσιο; Εάν ζείτε στη ζώνη 5 ή χαμηλότερη, πιθανότατα θα πρέπει να ξεκινήσετε τους σπόρους σας σε μια προστατευμένη περιοχή ή/και να εστιάσετε στην κηπουρική σε δοχεία που είστε διατεθειμένοι να μετακινήσετε μέσα και έξω από το σπίτι ή το θερμοκήπιό σας.

Θα κάνετε υπερυψωμένα κρεβάτια, δοχεία, συνδυασμούς, μεγάλες σειρές, δάσος τροφίμων permaculture; Ορισμένες ποικιλίες σπόρων αποδίδουν καλύτερα σε δοχεία ή προστατευμένα σε θερμοκήπιο, όπως Τομ μπιζέλια. Αλλά υπάρχουν άλλοι που μπορούν να αντιμετωπίσουν την αντοχή στη θερμότητα, την ανοχή στην ξηρασία, την αντοχή σε ορισμένα παράσιτα κ.λπ. Ταϊλανδική πράσινη βιολογική μελιτζάνα από το Seed Savers Exchange.

Λέξεις-κλειδιά που πρέπει να έχετε κατά νου

Εάν είστε νέος κηπουρός, μπορεί να υπάρχουν μερικές νέες λέξεις και έννοιες που δεν γνωρίζετε. Μπορείτε να βρείτε μια ολοκληρωμένη λίστα με όρους που σχετίζονται με την κηπουρική που χρειάζεστε καθώς κοιτάζετε αυτά τα όμορφα περιοδικά σπόρων. Για τους σπόρους, πρέπει να λάβετε υπόψη:

  • Είναι κοινά παράσιτα ή ασθένειες στην περιοχή σας;
  • Η περιοχή σας αντιμετωπίζει ξηρασία;
    • Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έχει μια ολοκληρωμένη λίστα εδώ
  • Ζείτε στα νότια/νοτιοδυτικά τμήματα των ΗΠΑ;
  • Θα ασχοληθείτε με την κηπουρική κοντέινερ;

Καρφιτσώστε για αργότερα:

πώς να επιλέξετε σπόρους

Μπορείτε επίσης να βρείτε εμένα και άλλους στο λυκίσκος!

Schreibe einen Kommentar