Πώς θα τα καταφέρουν οι φαρμακοποιοί του COVID με τα αναποτελεσματικά μονοκλωνικά αντισώματα;

12
Πώς θα τα καταφέρουν οι φαρμακοποιοί του COVID με τα αναποτελεσματικά μονοκλωνικά αντισώματα;

Οι φαρμακοποιοί που έβγαλαν πολλά χρήματα πέρυσι μπορεί να μην τα πάνε τόσο καλά το 2022.


Για τα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων, οι κατασκευαστές ήταν οι αποδέκτες άνω των 14 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021, σύμφωνα με τις εκθέσεις κερδών τους στο τέλος του έτους. Σε αυτά περιλαμβάνονται η Eli Lilly & Co. με 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, η Gilead Sciences Inc. με 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, η Merck & Co. με σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια και η Regeneron Pharmaceuticals με 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα που κυκλοφόρησαν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι τα κρούσματα COVID μειώνονται και τα σκέλη εξασθενούν, πολλοί αναρωτιούνται τι θα γίνει με αυτά εταιρείες και πώς θα τα πάνε το 2022.

Επιπλέον, παραλλαγές του ιού συνεχίζουν να υπάρχουν παρά τη χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων, αποδεικνύοντας ότι αυτά τα φάρμακα είναι αναποτελεσματικά και ότι πιθανότατα θα καταργηθούν σταδιακά. Ο FDA ενημέρωσε τις εγκρίσεις για το bamlanivimab και το etesevimab της Eli Lilly και το casirivimab και το imdevimab της Regeneron, λέγοντας ότι και τα δύο μονοκλωνικά αντισώματα «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άτομα που έχουν μολυνθεί ή εκτίθενται στο omicron επειδή δεν είναι αποτελεσματικά».

«Κανένα από τα τρία μονοκλωνικά που υπάρχουν στο κοκτέιλ Regeneron δεν παρουσιάζει καμία απολύτως δράση έναντι της παραλλαγής του όμικρον», είπε ο Δρ Thomas Unnasch, καθηγητής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα. «Μηδενική δραστηριότητα».

Πώς θα τα καταφέρουν οι φαρμακοποιοί του COVID με τα αναποτελεσματικά μονοκλωνικά αντισώματα;
Φωτογραφία της Anna Shvets από την Pexels

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντης ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η πολιτεία έχει διαθέσιμες 15.000 περισσότερες δόσεις φαρμάκου μονοκλωνικών αντισωμάτων, Regeneron, παρόλο που έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό. Η Eli Lilly ανακοίνωσε ότι εργάζεται σε μια νέα θεραπεία αντισωμάτων για την καταπολέμηση του όμικρον, αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλοι δύο μήνες πριν εγκριθεί για κλινική χρήση. Το Omicron, το πιο πρόσφατο σκέλος του ιού, είναι πιο ήπιο από εκείνους που προέκυψαν πριν από αυτόν, και το σκέλος επίσης εξαφανίζεται καθώς περνούν οι μήνες.

«Μέχρι να εμφανιστεί το μονοκλωνικό, όμικρο θα γίνει ιστορία και ο Θεός ξέρει τι θα έχουμε στην άλλη πλευρά», είπε ο Unnasch.

Έχουν επίσης εγκριθεί περισσότερες θεραπείες που λειτουργούν ενάντια στο τελευταίο σκέλος, συμπεριλαμβανομένων των αντιικών χαπιών της Pfizer Paxlovid και molnupiravir που βοηθούν στη θεραπεία λιγότερο σοβαρών περιπτώσεων. Το Veklury, μια αντιική θεραπεία που χρησιμοποιείται συνήθως σε περιπτώσεις νοσηλείας, έχει πλέον εγκριθεί και από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για χρήση σε περιβάλλοντα εξωτερικών ασθενών.

«Αναμένουμε ότι η θεραπεία για τον COVID θα εξελιχθεί σε από του στόματος άμεσα αντιιικά, ιδιαίτερα όταν το Paxlovid και το molnupiravir γίνουν ευρύτερα διαθέσιμα τους επόμενους μήνες, γεγονός που παράλληλα με τη μείωση των περιπτώσεων θα μειώσει την ανάγκη για GILD’s Veklury», δήλωσε ο αναλυτής της RBC Capital Markets, Brian Abrahams νωρίτερα αυτό το μήνα. .

Το Molnupiravir, που αναπτύχθηκε από την Ridgeback Biotherapeutics, απέφερε πωλήσεις 952 εκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Η Ridgeback, η οποία είναι ιδιωτική εταιρεία, ανέφερε ότι περίμενε ότι θα συγκεντρώσει πωλήσεις 5 έως 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος.

Εν τω μεταξύ, οι κρατικές ρυθμιστικές αρχές προειδοποιούν τους καταναλωτές να μην λαμβάνουν τα αναποτελεσματικά αντισώματα εκτός εάν είναι βέβαιοι ότι έχουν άλλο σκέλος εκτός από το omicron. Οι πάροχοι δεν πρέπει επίσης να πιέζουν αυτά τα φάρμακα.

«Εκτός εάν οι πάροχοι είναι βέβαιοι ότι εξακολουθούν να θεραπεύουν ασθενείς που έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή δέλτα, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν [them]», δήλωσε ο Δρ Mark McClellan, διευθυντής του Κέντρου Duke-Margolis για την Πολιτική Υγείας.

Πηγές:

Τέσσερις κατασκευαστές φαρμάκων κέρδισαν 14 δισεκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις θεραπειών για τον COVID-19 το 2021. Πώς θα τα καταφέρουν φέτος;

Τα μονοκλωνικά αντισώματα αναποτελεσματικά έναντι του όμικρον, σύμφωνα με μελέτες

Schreibe einen Kommentar