Μυστικά Amish Farming and Gardening ⋆ Big Blog Of Gardening

7

Από την προσκεκλημένη συγγραφέα Laura Sage.

Πολλοί Αμερικανοί είναι εξοικειωμένοι με τους Amish, ακόμα κι αν είναι μόνο παροδικά. Στερεοτυπικά θεωρούμενοι ως αυθόρμητοι και αναχρονιστικοί, οι Άμις γενικά κρατούν τον εαυτό τους εκτός από το να πουλήσουν τα αγροτικά τους προϊόντα και άλλα αγαθά στις αγορές των αγροτών. Εκεί, γενειοφόροι άνδρες με απλά ρούχα φορτώνουν και ξεφορτώνουν άλογα και καρότσια καθώς πουλάνε προϊόντα από τις φάρμες του χωριού τους. Αυτή είναι η αντίληψη τουλάχιστον. Η πραγματικότητα είναι φυσικά πολύ πιο περίπλοκη.

Ποιοι είναι οι Amish;

Οι σημερινοί Amish κατάγονται ως επί το πλείστον από Ελβετούς Γερμανούς Αναβαπτιστές που άρχισαν να μεταναστεύουν στην Αμερική στις αρχές του 18ου αιώνα για να ξεφύγουν από τις θρησκευτικές διώξεις στην Ευρώπη. Στα μέσα του 19ου αιώνα, οι Amish χωρίστηκαν σε Amish Παλαιού Τάγματος και Mennonites Amish. Το Old Order Amish διατήρησαν την αρχική τους κουλτούρα και εξακολουθούν να ζουν σε αγροτικές κοινότητες όπως και οι πρόγονοί τους τον 18ο αιώνα, αποφεύγοντας τις σύγχρονες ανέσεις όπως τα αυτοκίνητα, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση. Οι Άμις μπορούν να βρεθούν σε όλες τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, της Πενσυλβάνια, του Οχάιο, της Ιντιάνα, του Ουισκόνσιν και άλλων πολιτειών.

Τα αγροκτήματα Amish διατηρούνται όπως τα αγροκτήματα πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Ως αποτέλεσμα, οι τεχνικές καλλιέργειας και κηπουρικής Amish είναι αρκετά διαφορετικές από τις περισσότερες σύγχρονες μεθόδους:

 • Η εκτροφή Amish γίνεται σε μεγάλο βαθμό με εξοπλισμό που έλκεται από άλογα με μεταλλικούς τροχούς, καθώς τα ελαστικά από καουτσούκ απαγορεύονται στις παλιές αιρέσεις.
 • Οι κύριες καλλιέργειες που καλλιεργούνται από τους αγρότες Amish είναι συνήθως σιτάρι, καλαμπόκι, καπνός, σανός, σόγια, ντομάτες, κριθάρι, πατάτες, πράσινα φασόλια και ζωοτροφές για τα ζώα.
 • Οι Amish παραιτούνται από οποιονδήποτε μηχανοκίνητο μηχανικό εξοπλισμό, βασιζόμενοι σε ομάδες αλόγων και αληθινό τρίξιμο για να φυτέψουν, να εκτρέφουν και να συγκομίσουν τα προϊόντα τους.
 • Ό,τι δεν χρειάζονται οι Άμις για τις κοινότητές τους το πωλούν στον έξω κόσμο τον οποίο αποκαλούν «Άγγλους».

Παλιές τεχνικές καλλιέργειας Amish

Ως επί το πλείστον, οι Amish χρησιμοποιούν μόνο περιορισμένα συνθετικά λιπάσματα και κανέναν βιομηχανοποιημένο εξοπλισμό στη γεωργία και την κηπουρική τους. Παρόλα αυτά, οι φάρμες Amish μπορεί να είναι πολύ παραγωγικές. Ενώ η μέση αμερικανική φάρμα είναι 444 στρέμματα, η μέση οικογενειακή φάρμα Amish είναι περίπου 40 στρέμματα, ένα μέγεθος που μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά από μια ομάδα αλόγων και μια οικογένεια. Ως αποτέλεσμα, οι Amish αξιοποιούν στο έπακρο την περιορισμένη γη τους με προσεκτικές, τακτικές εποχιακές φυτεύσεις, αμειψισπορά και εξάρτηση από την κοπριά των ζώων για λίπανση. Μια φάρμα Amish είναι γεμάτη με ζώα, συνήθως γαλακτοπαραγωγά βοοειδή, δαμαλίδες, χοίρους, κοτόπουλα και άλογα. Αυτές οι σχολαστικές, παλιομοδίτικες μέθοδοι καλλιέργειας μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση της επιτυχίας τους. Δεν είναι ασυνήθιστο να ακούσουμε για αγρότες Amish που επανέφεραν στη ζωή τα καταπονημένα και μη παραγωγικά χωράφια και τα συντήρησαν χρησιμοποιώντας μεθόδους που δεν έχουν αλλάξει εδώ και αιώνες.

Μια πολυάσχολη καλλιεργητική περίοδος στις φάρμες Amish

 • Απρίλιος: Η καλλιεργητική περίοδος των Amish ξεκινά με τη σπορά βρώμης και καλαμποκιού πρώιμης συγκομιδής, τη φύτευση δενδρυλλίων ντομάτας που εκτρέφονται σε θερμοκήπια και όλο και περισσότερο την κάνναβη.
 • Ενδέχεται: Τα ζώα αρχίζουν να τρέφονται με χορτάρι. Η πρώιμη συγκομιδή γλυκού καλαμποκιού είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα κόλπα του αγροτικού εμπορίου Amish και οι κάτοικοι της Πενσυλβάνια κάνουν ετήσιες επισκέψεις στην κομητεία Lancaster για να αγοράσουν γλυκό καλαμπόκι Amish 30 ολόκληρες ημέρες πριν εμφανιστεί συνήθως στις τοπικές αγορές.
 • Ιούνιος: Ένα δεύτερο χωράφι με καλαμπόκι φυτεύεται για φθινοπωρινή συγκομιδή, αλλά αυτό το καλαμπόκι καλλιεργείται για τη διατροφή των ζώων κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η φύτευση των καλλιεργειών κατά διαστήματα επιτρέπει πολλαπλές συγκομιδές σε μία καλλιεργητική περίοδο. Μετά τη δεύτερη φύτευση καλαμποκιού, παρασκευάζεται σανός και συντηρούνται οι φράουλες.
 • Ιούλιος: Αυτός είναι ο πιο πολυσύχναστος μήνας για τους αγρότες Amish, καθώς κόβεται περισσότερος σανός, αλώνισμα, μαζεύονται μούρα, μεταφυτεύονται μήλα και συγκομίζονται μέλι.
 • Αύγουστος: Τα σιλό της φάρμας γεμίζουν με σιτηρά και φυτεύεται φθινοπωρινό σιτάρι.
 • Σεπτέμβριος Οκτώβριος: Συγκομίζεται η δεύτερη φύτευση καλαμποκιού και γίνεται μηλίτη.

Οι πολλαπλές αποδόσεις των καλλιεργειών μέσω της χρήσης διαφορετικών ποικιλιών και των διαλειμματικών φυτεύσεων δεν είναι κάτι νέο στη γεωργία. Αλλά οι εργατικές και σχολαστικές μέθοδοι των Amish τους βοηθούν να κάνουν τις αγροτικές εργασίες σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα χωρίς μηχανές που οδηγούνται από ορυκτά καύσιμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά γίνονται στο χέρι με απλά εργαλεία και εξοπλισμό. Η καθαρή εργατικότητα των Άμις είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος της γεωργικής τους επιτυχίας.

Γιατί η καλλιέργεια Amish είναι τόσο επιτυχημένη

Ορισμένες καλλιέργειες κειμήλια δεν μπορούν να χειριστούν τη μηχανική συγκομιδή λόγω της ευθραυστότητάς τους. Για τους Amish, που δεν χρησιμοποιούν βιομηχανικές θεριζοαλωνιστικές μηχανές και συγκομίζουν πολύ με το χέρι, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Έτσι, οι κειμήλιοι ποικιλίες καλαμποκιού και άλλες καλλιέργειες, που τείνουν να είναι καινοτομίες για τους σύγχρονους αγρότες, πωλούνται σε όγκο από τους Amish σε περίπτερα στις οδούς και στις αγορές αγροτών. Μερικοί Amish χρησιμοποιούν σπόρους σύγχρονων ποικιλιών, επιτρέποντας υψηλότερες αποδόσεις σε ορισμένες περιπτώσεις. Εναλλάσσοντας τις φυτεύσεις καλλιεργειών σε μια εποχή, οι Amish μπορούν να επιτύχουν ταχύτερη ανάπτυξη και εντυπωσιακές αποδόσεις με την περιορισμένη έκταση τους.

Πολλοί αγρότες Amish δίνουν μεγάλη προσοχή στην ποιότητα του εδάφους. Σε ερευνητικές μελέτες, βρέθηκε υψηλότερο ποσοστό οργανικής ουσίας στα εδάφη τους έναντι των παραδοσιακών γειτονικών αγροτεμαχίων. Η οργανική ύλη είναι το κλειδί για τη θρέψη των φυτών, την καταπολέμηση των μυκητιασικών ασθενειών και των φυτικών ιών και της προσβολής από έντομα. Φυσικά, οι Amish είναι μια ποικίλη ομάδα και ορισμένοι αγρότες χρησιμοποιούν καλλιέργειες που δεν είναι κειμήλια. Το κοινό έχει λανθασμένη εντύπωση ότι οι αγρότες Amish είναι 100% βιολογικοί, αλλά ορισμένοι χρησιμοποιούν όντως χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα βιομηχανικού τύπου στις μικρές φάρμες τους.

Αγορά στο Amazon: Καλαμπόκι Διακοσμητικά Ινδικά Μη ΓΤΟ, Σπόροι Κειμηλίων


Μυστικά κηπουρικής Amish

Για όσους αναζητούν κάποιο είδος λαϊκού, ρουστίκ μυστικού για να ξεκλειδώσουν την αφθονία των τεχνικών κηπουρικής Amish, πιθανότατα θα απογοητευτούν. Οι απαντήσεις δυστυχώς είναι δύσκολο να αναπαραχθούν, αλλά σίγουρα μπορούν να εφαρμοστούν σε έναν μικρό κήπο στο σπίτι. Με την κατάλληλη φροντίδα και φροντίδα, ακόμη και ένα μικρό οικόπεδο κήπου μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπείς αποδόσεις.

 • Προσθέστε τσόφλια αυγών στο χώμα γύρω από τα λαχανικά κατά τη φύτευση για να προσφέρετε ασβέστιο. Προσθέστε ξανά τσόφλια αυγών στην κορυφή του εδάφους κοντά στο στέλεχος του φυτού για να αποτρέψετε τους γυμνοσάλιαγκες – δεν τους αρέσει να διασχίζουν τα τσόφλια αυγών.
 • Φυτέψτε τα μπιζέλια όταν οι πασχαλιές παράγουν παχιά μπουμπούκια αλλά πριν ανοίξουν τα μπουμπούκια.
 • Εάν η ξινιά ζιζανίων αρχίσει να παραγκωνίζει άλλα φυτά, το έδαφος είναι πολύ όξινο και το pH πρέπει να αυξηθεί (πιο αλκαλικό).
 • Χρησιμοποιήστε φύτευση συντροφιάς για να εμπλουτίσετε το έδαφος και να αποφύγετε τις ασθένειες των φυτών.
 • Χρησιμοποιήστε φυτείες κειμηλίων για τη βιοποικιλότητα και για την εξοικονόμηση σπόρων χρόνο με το χρόνο.
 • Όταν επιλέγετε σπορόφυτα ντομάτας σε φυτώριο, επιλέξτε αυτά με γερά στελέχη και όχι αυτά που είναι τα ψηλότερα. Εάν η κορυφή του φυτού της ντομάτας γίνει πολύ μεγάλη για το ριζικό σύστημα, οι ρίζες δεν θα μπορούν να μεταφέρουν αρκετό νερό στην κορυφή του φυτού, με αποτέλεσμα να προκληθεί σοκ στη μεταμόσχευση.
 • Ένα οργανικό λίπασμα με υψηλή βιολογική δραστηριότητα, όπως τσάι κομπόστ, υγρά φύκια, αλεύρι φυκιών ή αλεύρι μηδικής πρέπει να προστίθεται στην τρύπα κατά τη φύτευση ή τη μεταφύτευση. Αυτό θα παράσχει μέταλλα στο φυτό και θα ενισχύσει τη βιολογία του εδάφους για τις πρώτες εβδομάδες μέχρι να δημιουργηθεί το φυτό.
 • Με εξαίρεση τις ντομάτες, τα σπορόφυτα θα πρέπει να φυτεύονται στο ίδιο βάθος που βρίσκονταν στο δοχείο. Τα σπορόφυτα μεταμοσχεύονται συχνά πολύ βαθιά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σήψη ή μύκητα στο στέλεχος. Οι ντομάτες, από την άλλη, μπορούν να φυτευτούν μέχρι το φύλλωμα, καθώς έχουν την ικανότητα να παράγουν ρίζες από οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος του στελέχους.

Η εργασιακή ηθική των Amish είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία τους στη γεωργία και την κηπουρική. Χωρίς μηχανήματα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα ή ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο, ακολουθούν τις εποχές σαν ρολόι για να εξασφαλίσουν τους καλύτερους χρόνους φύτευσης και συγκομιδής. Αυτό τους επιτρέπει να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα με τον πιο φυσικό τρόπο. Μια τέτοια μέθοδος σε μεγάλη κλίμακα θα ήταν απίστευτα χρονοβόρα για τους περισσότερους εμπορικούς αγρότες, αλλά οι Amish έχουν παραδοσιακά μικρές φάρμες και οι οικογένειες συνεργάζονται στενά για να ολοκληρώσουν το έργο.

Τα μυστικά της γεωργίας και της κηπουρικής Amish μπορεί να μην είναι εύκολα, αλλά είναι χρήσιμα στο σπίτι για όσους θέλουν να δουλέψουν. Το να φροντίζεις ένα μικρό οικόπεδο κήπου με τον παλιό τρόπο είναι πολύ πιο εύκολο, αλλά και αρκετά ικανοποιητικό.

Βιογραφικό συγγραφέα: Η Laura Sage είναι η διευθύντρια του Amish Furniture Factory, κατασκευαστές του τα καλύτερα έπιπλα από μασίφ ξύλο. Είναι επαγγελματίας όσον αφορά τα έπιπλα από σκληρό ξύλο και τη διακόσμηση του σπιτιού.

Schreibe einen Kommentar