Ιστορίες γείωσης στη θέση τους [Land8x8 Video]

11
Ιστορίες γείωσης στη θέση τους [Land8x8 Video]

Taewook Cha, ιδρυτής και αρχιτέκτονας τοπίου του Supermass Studio, συζητά πώς οι ιστορίες στο τοπίο είναι το κλειδί για την επαγγελματική αριστεία. Με 25 χρόνια εμπειρίας, ο Cha σημειώνει πώς οι αρχιτέκτονες τοπίου χρησιμοποιούν συχνά φράσεις και όρους που φαίνονται σαν αόριστα μεγαλειώδεις αλλά πολλά υποσχόμενες χειρονομίες. Οι «Μορφές Αστικής Ζωής» και τα «Υποδειγματικά Περιβάλλοντα» φαίνονται σαν λαμπρά παραδείγματα ακεραιότητας σχεδιασμού, αλλά στερούνται σαφούς νοήματος και αντίκτυπου. Έτσι, η προοπτική της αρχιτεκτονικής τοπίου μπορεί να μην εμπίπτει στον εντοπισμό των όρων που βουίζουν την κοινότητα.

«Υπήρξαν στιγμές που πιστεύαμε ότι το μέλλον της αρχιτεκτονικής τοπίου εξαρτιόταν από την ικανότητά μας να εννοιολογούμε και να θεωρητικοποιούμε αφηρημένες λέξεις, αλλά το μέλλον βασίζεται στην ικανότητά μας να μεταφέρουμε τις ιστορίες των ανθρώπων μέσα από το τοπίο που δημιουργούμε». – Taewook Cha

Όταν του ζητήθηκε να παρουσιάσει στο Big Data και το Metaverse εκ μέρους της Κορεατικής Ένωσης Αρχιτεκτονικής Τοπίου, ο Cha παραδέχεται ανοιχτά «Δεν ξέρω τίποτα για [it]“. Παραιτείται από το να δίνει έμφαση στα μέρη ως μέσους όρους πληροφοριών που βασίζονται σε ανθρώπους και αντ‘ αυτού εστιάζει στις ιστορίες που δημιουργούν οι κοινότητες και τα άτομα μέσα, γύρω, πριν και μετά από ένα μέρος. Είναι η ποιοτική εμπειρία του τόπου που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των μελλοντικών πρακτικών σε σχέση με τα ποσοτικά δεδομένα που ερμηνεύονται από αυτές τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις. Με άλλα λόγια, η αφήγηση με αρχιτεκτονική τοπίου είναι ο τρόπος δημιουργίας χώρων με νόημα.

Ο Cha περιγράφει τρία παραδείγματα από την ομάδα του Supermass Studio που απεικονίζουν την αφήγηση με διάφορους τρόπους. Το Mulberry Commons Park του Newark, NJ, ένας χώρος που έχει υποστεί πολλές αλλαγές με το περιβάλλον του στο κέντρο της πόλης, επαναπρογραμματίστηκε για να υποστηρίζει το παιχνίδι και τη σύνδεση για όλες τις ηλικίες. Ο Cha σημειώνει ότι ο περίπατος του Making Strides Against Breast Cancer που πραγματοποιήθηκε στο Mulberry Commons Park ήταν μια εξαιρετική παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι κάνουν δικό τους χώρο με οικογενειακές ιστορίες γραμμένες φυσικά για να διαβάσουν όλοι.

Εικόνα: Supermass Studio

Αξιοσημείωτα σχέδια όπως το αεροδρόμιο LaGuardia και το Rutgers Honors Living-Learning Community από την Supermass ήταν έργα που περιείχαν και παρείχαν τη βάση για μια αξέχαστη εμπειρία. Το Terminal B, σχεδιασμένο για να αντικατοπτρίζει την εμβληματική αίσθηση των πάρκων της Νέας Υόρκης, χρησιμοποιεί λεπτομέρειες πλακόστρωτου και χρωματικές παλέτες για να μιμηθεί την ιστορία με βάση τα συμφραζόμενα που φτάνουν οι επισκέπτες. Ο σχεδιασμός της πλατείας στο Rutgers, το πιο ποικιλόμορφο αμερικανικό πανεπιστήμιο, προβάλλει με περηφάνια φιλόξενες και τολμηρές λέξεις στις αντίστοιχες γλώσσες των φοιτητών του.

Ακόμη και η συμμετοχή των χρηστών στη διαδικασία είναι ένα κομμάτι αφήγησης. Το έργο Cha’s Swingtones στο Στράφορντ του NH περιλάμβανε άμεσα κατασκηνωτές νέων στη διαδικασία αυτών των εγκαταστάσεων „swing-chime“. Η ιστορία του τοπίου, σε αυτήν την περίπτωση, ξεκίνησε πριν καν τελειώσει ο χώρος.

Συνοπτικά, ο Cha στοχεύει να τονίσει τη σημασία της ανθρώπινης εμπειρίας στο μέλλον της αρχιτεκτονικής τοπίου και την άνοδο του Metaverse. Τα σχέδια, για αυτόν, δεν είναι ολοκληρωμένα έως ότου οι ιστορίες της κοινότητας στρωθούν και μοιραστούν πάνω από το φυσικό μέρος.


Αυτό το βίντεο γυρίστηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2021 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης ως μέρος του Land8x8 Lightning Talks που χορηγείται από Έπιπλα Anova.

Λογότυπο ANOVA

Δημοσιευτηκε σε Ιστολόγιο, Εξώφυλλο, Προτεινόμενα

Schreibe einen Kommentar