Η Teva διακανονίζει τις αξιώσεις οπιοειδών με το Τέξας

10
Η Teva διακανονίζει τις αξιώσεις οπιοειδών με το Τέξας

Η εταιρεία γενόσημων Teva και το Τέξας κατέληξαν σε συμφωνία.


Η Teva Pharmaceuticals κατέληξε σε συμφωνία με τον Γενικό Εισαγγελέα του Τέξας, Ken Paxton, διευθετώντας τους ισχυρισμούς της πολιτείας ότι βοήθησε να τροφοδοτηθεί η θανατηφόρα πανεθνική επιδημία οπιοειδών που έχει προκαλέσει περισσότερους από 500.000 μέχρι σήμερα και έχει επηρεάσει συγκεκριμένα τους Τεξανούς. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η φαρμακευτική εταιρεία θα πληρώσει στο Τέξας 150 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα δεκαπέντε ετών και θα παράσχει το νέο γενόσημο Narcan (δηλαδή, ρινικό σπρέι υδροχλωρικής ναλοξόνης) με κόστος χονδρικής για τα επόμενα δέκα χρόνια. Η ναλοξόνη έχει σχεδιαστεί για να χορηγείται για να αναστρέφει την υπερβολική δόση οπιοειδών και να σώζει ζωές. Tevaμε έδρα το Τελ-Αβίβ του Ισραήλ, είναι παγκόσμιος ηγέτης στη βιομηχανία γενόσημων προϊόντων επί του παρόντος με περισσότερα από 3.500 προϊόντα.

«Η επέκταση της πρόσβασης σε φάρμακα που σώζουν ζωές βρίσκεται στον πυρήνα της αποστολής της Teva. Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας οπιοειδών στην Πολιτεία διαπραγματεύοντας μια διευθέτηση που περιλαμβάνει κρίσιμα φάρμακα ως μέρος της λύσης τους», δήλωσε ο Kåre Schultz, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Teva. «Αν και ο διακανονισμός δεν περιλαμβάνει αποδοχή αδικημάτων από την Teva ή τις θυγατρικές της, παραμένει προς το συμφέρον της Teva να αφήσει πίσω μας αυτές τις περιπτώσεις και να συνεχίσει να επικεντρώνεται στους ασθενείς που εξυπηρετούμε καθημερινά».

Η Teva διακανονίζει τις αξιώσεις οπιοειδών με το Τέξας
Φωτογραφία του cottonbro από την Pexels

Τον Δεκέμβριο, μια κριτική επιτροπή της Νέας Υόρκης βρήκε την Teva ως υπεύθυνη για τη συνεισφορά στο οπιοειδές κρίση επισης. Νομικά, διαπίστωσε ότι ο φαρμακοποιός ήταν μια «δημόσια ενόχληση» που προκάλεσε «θανατηφόρες συνέπειες». Η αγωγή του κράτους, που κατατέθηκε το 2019, στόχευε αρκετούς παρασκευαστές και διανομείς φαρμάκων που κατηγορούσαν τους κατηγορούμενους ότι «παραβίασαν τα νομικά τους καθήκοντα για να επωφεληθούν από τη μάστιγα που ήξεραν ότι θα εξαπολυόταν».

Την εποχή της ετυμηγορίας, η New York AG Letitia James είπε: «Η Teva Pharmaceuticals USA και άλλοι παραπλάνησαν τον αμερικανικό λαό σχετικά με τους πραγματικούς κινδύνους των οπιοειδών. Σήμερα, κάναμε ένα σημαντικό βήμα για να διορθώσουμε τα λάθη που έχει βιώσει συλλογικά αυτή η χώρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες».

Επίσης εκείνη την εποχή, η Teva εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας: «Οι ενάγοντες δεν παρουσίασαν στοιχεία για περιττές ιατρικές συνταγές, ύποπτες ή εκτροπή παραγγελιών, κανένα στοιχείο υπερπροσφοράς από την Teva και δεν έδειξαν ότι το μάρκετινγκ της Teva προκάλεσε βλάβη στους Νεοϋορκέζους». Αρνήθηκε την αδικοπραγία.

Η εταιρεία συνεχίζει να υπερασπίζεται τον εαυτό της στα δικαστήρια σε πολιτείες όπου δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί διακανονισμοί. Άλλοι κατασκευαστές φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των Johnson & Johnson και Purdue Pharma, συνεχίζουν επίσης να αντιμετωπίζουν και να διεκδικούν δικαστικές διαμάχες για τα οπιοειδή σε εθνικό επίπεδο.

Επίσης, μόλις αυτόν τον μήνα, η Johnson & Johnson, η McKesson Corp., η Cardinal Health και η AmerisourceBergen κατέληξαν σε έναν οικισμό έξω από το Κλίβελαντ του Οχάιο, με κοινότητες φυλών ιθαγενών της Αμερικής για την επιδημία οπιοειδών που ανέρχεται συνολικά σε σχεδόν 600 εκατομμύρια δολάρια. Και οι 574 ομοσπονδιακά αναγνωρισμένες φυλές δικαιούνται να λάβουν μέρος του διακανονισμού, ακόμη και αν δεν έχουν υποβάλει νομική αγωγή εναντίον κάποιας από τις εταιρείες. Ως μέρος της συμφωνίας, η J&J και η θυγατρική της, Janssen, θα πληρώσουν 150 εκατομμύρια δολάρια σε δύο χρόνια, ενώ οι διανομείς θα πλήρωναν περίπου 440 εκατομμύρια δολάρια σε επτά χρόνια. Ο διακανονισμός αναφέρει ότι «το 95% των διαφωνούμενων φυλών και 14 από τις 17 μη διαφωνούμενες φυλές με πληθυσμό που υπερβαίνει τα 5.000 μέλη φυλών» πρέπει να υπογράψουν για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.

Πηγές:

Η Teva καταλήγει σε συμφωνία με το Τέξας για διευθέτηση αξιώσεων του κράτους που σχετίζονται με οπιοειδή

Μια κριτική επιτροπή θεωρεί υπεύθυνη την Teva Pharmaceuticals για την κρίση των οπιοειδών

J&J, Διανομείς & Φυλετικές Κοινότητες Εξετάζουν Διακανονισμό

Schreibe einen Kommentar