Η Αλαμπάμα διευθετεί την υπόθεση των οπιοειδών με τους J&J, McKesson και Endo –

10
Η Αλαμπάμα διευθετεί την υπόθεση των οπιοειδών με τους J&J, McKesson και Endo –

Ο διανομέας ναρκωτικών McKesson και οι κατασκευαστές καταλήγουν σε συμφωνία με το κράτος.


Η Πολιτεία της Αλαμπάμα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει συμβιβαστεί με 276 εκατομμύρια δολάρια με τους κατασκευαστές και διανομείς οπιοειδών McKesson Corp., Endo International Plc και Johnson & Johnson (J&J). Ήταν μία από τις τέσσερις μόνο πολιτείες που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στον διακανονισμό των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εθνικό επίπεδο με τη συμμετοχή των McKesson, Cardinal Health και AmerisourceBergen καθώς και της J&J, ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι J&J, McKesson, Cardinal Health και AmerisourceBergen έφτασαν προηγουμένως ένα επίλυση από το Κλίβελαντ του Οχάιο, με κοινότητες φυλών ιθαγενών Αμερικανών. Και οι 574 ομοσπονδιακά αναγνωρισμένες φυλές δικαιούνταν να λάβουν μέρος του διακανονισμού, ακόμη και αν δεν είχαν υποβάλει νομική αγωγή εναντίον κάποιας από τις εταιρείες. Ως μέρος της συμφωνίας, η J&J και η θυγατρική της, Janssen, θα πληρώσουν 150 εκατομμύρια δολάρια σε δύο χρόνια, ενώ οι διανομείς θα πλήρωναν περίπου 440 εκατομμύρια δολάρια σε επτά χρόνια.

Η Alabama Settles Opioid Case με τους J&J, McKesson και Endo
Φωτογραφία της Tara Winstead από την Pexels

Το δεκαπέντε τοις εκατό των κεφαλαίων του προηγούμενου διακανονισμού διατέθηκαν για αμοιβές δικηγόρου, ενώ το υπόλοιπο 85 τοις εκατό θα δαπανηθεί για «θεραπεία ναρκωτικών και σχετικά προγράμματα μείωσης», σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Αυτές οι θεραπευτικές επιλογές θα διατεθούν στις κοινότητες που πλήττονται από την κρίση.

Εκείνη την εποχή, η J&J είπε ότι ο προτεινόμενος διακανονισμός «δεν αποτελεί αποδοχή ευθύνης ή αδικήματος και ότι η εμπορία και η προώθηση οπιοειδών ήταν κατάλληλη και υπεύθυνη». Η AmerisourceBergen είπε ότι η συμφωνία „θα επιταχύνει τη ροή των πόρων προς τις κοινότητες που επηρεάστηκαν από την κρίση, ενώ θα επιτρέψει στην AmerisourceBergen να επικεντρωθεί στη διασφάλιση ότι η φαρμακευτική αλυσίδα εφοδιασμού καλύπτει τις ανάγκες των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και των ασθενών“.

Ως μέρος του διακανονισμού της Αλαμπάμα, ο διανομέας McKesson πρόκειται να πληρώσει 141 εκατομμύρια δολάρια, η J&J θα πληρώσει περισσότερα από 70 εκατομμύρια δολάρια και η Endo International πρόκειται να πληρώσει 25 εκατομμύρια δολάρια. Περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια θα καταβληθούν επίσης ως αμοιβές δικηγόρων για την κάλυψη των υποθέσεων οπιοειδών εναντίον των εταιρειών.

«Η Αλαμπάμα θα είχε λάβει 115 εκατομμύρια δολάρια σε 18 χρόνια από τη McKesson στο πλαίσιο του εθνικού πλαισίου διακανονισμού και η J&J θα είχε πληρώσει 70,3 εκατομμύρια δολάρια σε εννέα χρόνια. Σύμφωνα με τον νέο διακανονισμό, η J&J θα καταβάλει πλέον την πλήρη πληρωμή εντός ενός έτους, ενώ η McKesson θα πληρώσει εντός εννέα ετών», είπε ο Μάρσαλ.

Το κράτος είχε ισχυριστεί ότι η McKesson ήταν αμέλεια όσον αφορά την πρόληψη της εκτροπής οπιοειδών για παράνομη χρήση. Κατηγόρησε επίσης τους φαρμακοποιούς ότι «συμμετέχουν σε παραπλανητικές πρακτικές μάρκετινγκ που υποβάθμισαν τους κινδύνους εθισμού των παυσίπονων τους».

Ο Μάρσαλ πρόσθεσε, «Αυτές οι τρεις συμφωνίες διευθέτησης επιβεβαιώνουν την απόφασή μου να αρνηθώ τη συμμετοχή στους εθνικούς οικισμούς οπιοειδών, οι οποίοι δεν αναγνώρισαν επαρκώς τη μοναδική ζημιά που έχουν υποστεί οι κάτοικοι της Αλαμπάμ». Είπε επίσης ότι «η Αλαμπάμα θα λάβει περισσότερα από τη McKesson και γρηγορότερη πληρωμή από την J&J, σε σύγκριση με αυτά που θα είχε λάβει το κράτος στο πλαίσιο του εθνικού διακανονισμού».

Και οι τρεις εταιρείες αρνήθηκαν οποιαδήποτε αδικοπραγία. Η J&J επεσήμανε και πάλι ότι η εταιρεία δεν πουλά πλέον συνταγογραφούμενα οπιοειδή στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναφέρθηκε στις προηγούμενες απόπειρες εμπορίας αυτών των φαρμάκων ως «κατάλληλες και υπεύθυνες».

Μέχρι σήμερα, η κρίση έχει προκαλέσει περισσότερους από 500.000 θανάτους από υπερβολική δόση τα τελευταία είκοσι χρόνια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Πηγές:

Η Αλαμπάμα διευθετεί αξιώσεις οπιοειδών με τους J&J, McKesson, Endo για 276 εκατ. δολάρια – γενικός εισαγγελέας

J&J, Διανομείς & Φυλετικές Κοινότητες Εξετάζουν Διακανονισμό

Schreibe einen Kommentar