Δύο τρόποι για να ενισχύσετε τη συναισθηματική ασφάλεια στη σχέση σας

7
Δύο τρόποι για να ενισχύσετε τη συναισθηματική ασφάλεια στη σχέση σας

Η συναισθηματική ασφάλεια είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία κάθε ευτυχισμένης και υγιούς σχέσης. Ωστόσο, υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι που μπορεί να διακυβευτεί. Μερικές φορές συμβαίνει ακούσια και άλλες φορές είναι μια πιο άμεση επίθεση στα θεμέλια της σχέσης.

Όταν ένα ζευγάρι έχει υψηλό επίπεδο συναισθηματικής ασφάλειας, συνήθως έχει πολλά πράγματα να του πηγαίνουν ταυτόχρονα. νιώθουν ότι ακούγονται, κατανοούνται, αισθάνονται ότι έχουν προτεραιότητα και εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Τελικά νιώθουν βαθιά αγαπητοί, ασφαλείς με την έννοια ότι είναι εκεί ο ένας για τον άλλον μέσα από τις ανατροπές της ζωής. Και ιδανικά αισθάνονται χαλαροί με έναν τρόπο που μπορούν να ζήσουν με αυθεντικότητα μαζί αντί να είναι κάποιος άλλος από αυτό που είναι.

Τα πιο προβληματικά ζευγάρια με έλλειψη συναισθηματικής ασφάλειας επιδεικνύουν τη στενοχώρια τους με πολλούς τρόπους που τελικά μπορεί να οδηγήσουν σε μια αργά διαβρωτική βάση και αποσύνδεση. Όσο περισσότερο δεν αντιμετωπίζονται τα ζητήματα, τόσο πιο δύσκολο μπορεί να είναι να δημιουργηθεί η απαραίτητη ασφάλεια για την επανασύνδεση, καθώς έχει συσσωρευτεί χρόνια ένταση και δυσαρέσκεια.

Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι καλούνται να δημιουργήσουν μαζί συναισθηματική ασφάλεια είναι πολλοί και μοναδικοί για τις εμπειρίες τους. Είναι ένα περίπλοκο θέμα που απαιτεί διάθεση να κοιτάξουμε λίγο στον καθρέφτη. Και γίνεται πιο περίπλοκο όταν λαμβάνετε υπόψη τα διαφορετικά επίπεδα συνειδητοποίησης που έχουν οι άνθρωποι και το γενικό τους ενδιαφέρον να κάνουν αλλαγές στον εαυτό τους. Αλλά αν είστε σε μια σχέση όπου και οι δύο επενδύετε στη βελτίωση της συναισθηματικής ασφάλειας, μπορείτε.

Δύο τρόποι για να βελτιώσετε τη συναισθηματική ασφάλεια στη σχέση σας:

1 -> Μιλήστε μεταξύ σας.

Χωρίς επικοινωνία, δεν υπάρχει σημείο εκκίνησης για να καταλάβετε πού πάει στραβά η σχέση. Όσο προφανές κι αν ακούγεται αυτό, πολλά ζευγάρια δεν μιλούν. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, συμπεριλαμβανομένων των τάσεων αποφυγής συγκρούσεων (σκούπισμα πραγμάτων κάτω από το χαλί για να αποφευχθεί ένας καυγάς ή δύσκολες συζητήσεις), ο φόβος να προσπαθήσετε να μιλήσετε με ιστορικό επικοινωνίας που δεν πήγαινε καλά και να καταλήξετε σε σύγκρουση χωρίς λύση, μία ή τόσο στη σχέση έχει προχωρήσει ακόμη πιο κάτω και ουσιαστικά εγκατέλειψε την κουβέντα. Αυτή είναι περισσότερο μια θέση απελπισίας όπως στο “Δεν υπάρχει νόημα”.

Ενώ όλες οι σχέσεις είναι διαφορετικές και η καθεμία έχει τα δικά της σκαμπανεβάσματα, το να μπορείτε να μιλήσετε με τον σύντροφό σας σημαίνει ότι θα μπορείτε να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας, να δείξετε υποστήριξη ο ένας στον άλλον και να εργαστείτε μαζί για να χειριστείτε τις συγκρούσεις πιο αποτελεσματικά.

από Πώς να βελτιώσετε την επικοινωνία στις σχέσεις σας μέσω του VeryWellMind.com

Όσο σημαντική και αν είναι η ικανότητα να μιλάτε με τον σύντροφό σας, όσο σχετίζεται με τη συναισθηματική ασφάλεια, δεν είναι αυτόνομη. Υπάρχουν διάφορες πτυχές της επικοινωνίας που απαιτούν τη συνεργασία και των δύο μερών.

2 -> Ακούστε καλά.

Συχνά είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, το να ακούς καλά είναι εξίσου σημαντικό με το να μπορείς να μιλήσεις με τον σύντροφό σου. Μία από τις θεμελιώδεις πτυχές της συναισθηματικής ασφάλειας στις οικείες σχέσεις είναι το συναίσθημα ακούστηκε. Ένα βήμα πιο πέρα ​​είναι το συναίσθημα κατανοητό. Και τα δύο αυτά δεν είναι δυνατά αν δεν ακούς καλά από την αρχή.

Η ακρόαση μερικές φορές απαιτεί μια βαθιά αναπνοή και παύση ενώ ο σύντροφός σας μιλάει. Αυτό βοηθά να επιβραδύνει αυτό που μπορεί να είναι μια έντονη ανάγκη για να μεταδώσετε τη γνώμη ή την άποψή σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η συζήτηση έχει κλιμακωθεί και ο ένας ή και οι δύο είναι συναισθηματικά ενεργοποιημένος.

~~

Η ικανότητα ή η προθυμία να μιλήσετε και να ακούσετε είναι δύο κρίσιμες πτυχές της βάσης που απαιτείται για την οικοδόμηση της συναισθηματικής ασφάλειας στη σχέση σας. Εάν είστε πρόθυμοι να ασχοληθείτε και να προσπαθήσετε να εκφράσετε τις σκέψεις σας και ιδιαίτερα τα πληγωμένα συναισθήματα, είστε στο δρόμο σας.

Αλλά τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύπλοκα εάν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για τους οποίους υπάρχει πόνος γύρω από την ομιλία. Μη επιλυμένα ζητήματα οικογένειας προέλευσης για έναν ή και τους δύο συντρόφους που κανείς δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει ή μπορεί να μην έχει καν επίγνωση. Υποθέσεις ή άλλες προδοσίες μπορεί επίσης να κάνουν την επικοινωνία πολύ δύσκολη. Αλλά μερικές φορές είναι απλώς θέμα εντοπισμού προβληματικών συμπεριφορών μέσα στη σχέση και πραγματοποίησης κάποιων αλλαγών όπως περισσότερη ευγένεια, σεβασμός, διαφάνεια και συνολική αξιοπιστία.

Η έλλειψη συναισθηματικής ασφάλειας είναι επικίνδυνη, δημιουργώντας ευπάθειες στο ζευγάρι που μπορεί να εξαπλωθούν σαν καρκίνος της σχέσης. Είτε έλειπε από την αρχή είτε το έχασες στην πορεία, τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόσφατα ή να βρεθεί ξανά, με προθυμία και προσπάθεια και από τους δύο εταίρους.

1

Leave a Reply