Ένα αστάρι κομποστοποίησης 3 λεπτών ⋆ Μεγάλο Blog Of Gardening

30
Ένα αστάρι κομποστοποίησης 3 λεπτών ⋆ Μεγάλο Blog Of Gardening

Η τελειοποίηση της τέχνης της κομποστοποίησης μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είναι απαραίτητη για την υγεία του κήπου σας. Το κομπόστ προσθέτει ευεργετικά μικρόβια στο έδαφος και παρέχει την υψηλότερη διατροφή στα φυτά του κήπου σας.

βασικά στοιχεία κομποστοποίησης
Το τελικό κομπόστ έχει βαθύ καφέ χρώμα με γήινη μυρωδιά.

Η κομποστοποίηση είναι απαραίτητο μέρος της βιολογικής κηπουρικής. Είναι η απόλυτη ανακύκλωση των αποκομμάτων χόρτου, των απορριμμάτων φαγητού και των απορριμμάτων της αυλής. Προσθέτει επίσης οργανική ουσία στο χώμα σας, η οποία θρέφει τον τροφικό ιστό του εδάφους.

Τι βάζετε σε έναν κάδο κομποστοποίησης;

Πριν από πολλά χρόνια, τα βασικά συστατικά για το κομπόστ κήπου και τη λίπανση των αγροκτημάτων ήταν η κοπριά αλόγων και το άχυρο. Αυτός ο συνδυασμός δημιούργησε εξαιρετικό έδαφος, αλλά πρόσφερε ορισμένες προκλήσεις σε θρεπτικά συστατικά, ανάλογα με τη διατροφή του ζώου. Εισήγαγε επίσης τόνους σπόρων ζιζανίων. Αλλά ήταν μια τέλεια ισορροπία μεταξύ «καφέ» και «πράσινων» για την κομποστοποίηση: «καφέ» υλικά υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα (άχυρο) και «πράσινα» υλικά υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο (κοπριά). Και τα δύο απαιτούνται σε επαρκή ποσότητα για τη δημιουργία κομπόστ.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν είναι τα σκουλήκια που τρέφονται από το κάτω μέρος του σωρού που δημιουργούν λίπασμα – είναι βακτήρια και μύκητες. Και όπως εσείς και εγώ, οι μικροοργανισμοί χρειάζονται τροφή για να κάνουν τη δουλειά τους. Στην κομποστοποίηση, τα τρόφιμα είναι άφθονα όταν τα καφέ και τα πράσινα σας έχουν τη βέλτιστη αναλογία άνθρακα προς άζωτο 30:1. Αυτή η αναλογία βοηθά στο «μαγείρεμα» ή τη θέρμανση του σωρού γρήγορα με βακτηριακή και μυκητιακή δραστηριότητα για την επιτάχυνση της αποσύνθεσης.

Το να αποκτήσετε τον σωστό συνδυασμό πρασίνου και καφέ μπορεί να είναι λίγο δύσκολο στην αρχή, αλλά με λίγο πειραματισμό, θα μαγειρέψετε το σωρό κομπόστ. Θα ξέρετε πότε τα χόρτα σας είναι πολύ ψηλά γιατί το σωρό θα μυρίζει σαν σκουπίδια. Πιθανότατα, θα έχετε το αντίθετο πρόβλημα – το σωρό σας θα ψηθεί πολύ αργά. Αλλά αυτό είναι εντάξει γιατί τα συστατικά θα διαλυθούν τελικά. Υπάρχει ακόμη και ένα πράγμα που ονομάζεται «κρύα κομποστοποίηση» όπου απλά πετάτε τα πάντα σε ένα σωρό σε ένα μέρος που δεν είναι στραβά και το αφήνετε να κάνει τη δουλειά του. Κάτω από το σωρό την επόμενη χρονιά, θα βρείτε πλούσιο λίπασμα. Η φύση φροντίζει τον εαυτό της.

Χρησιμοποιήστε έναν συνδυασμό «καφέ» και «πράσινων» συστατικών στον κάδο κομποστοποίησης:

Μπράουν

 • τεμαχισμένα φύλλα δέντρων
 • εφημερίδα (μόνο ασπρόμαυρη)
 • καφέ χαρτοσακούλες (τριμμένες)
 • μη γυαλιστερά χάρτινα πιάτα
 • απλό καφέ χαρτόνι (χωρίς επικάλυψη)
 • στάχτες ξύλου
 • χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού και φύλλα τσαγιού
 • χάρτινα φίλτρα καφέ

Χόρτα

 • υπολείμματα τραπεζιού*
 • απορρίμματα αυλής (κλαδέματα δέντρων, ζιζάνια, νεκρά φυτά κ.λπ.)
 • αποκόμματα γρασιδιού (χωρίς επεξεργασίες γκαζόν ή φυτοφάρμακα)
 • απορρίμματα ηλεκτρικής σκούπας
 • κοτσάνια καλαμποκιού και κοτσάνια ηλίανθου
 • κατοικίδιο ή ανθρώπινη τρίχα
 • κόκκοι καφέ
 • κομποστοποιημένες κοπριές

*Τα επιτραπέζια υπολείμματα είναι εξαιρετικά για κομποστοποίηση καθώς προσθέτουν πολύτιμα βακτήρια για να επιταχύνουν τη διάσπαση. Χρησιμοποιήστε οτιδήποτε είναι φρούτα, δημητριακά ή λαχανικά, αλλά αποφύγετε τα υπολείμματα κρέατος, γιατί η μυρωδιά μπορεί να προσελκύσει ζώα όπως τα ρακούν, τα οποία θα σκίσουν τον κάδο σας σε κομμάτια προσπαθώντας να τα βγάλουν. Τα υπολείμματα κρέατος μπορεί επίσης να σαπίσουν στον κάδο σας και να δημιουργήσουν μια φρικτή μυρωδιά.

Η πιο εύκολη μέθοδος κομποστοποίησης

Ο ευκολότερος τρόπος για κομποστοποίηση είναι να τοποθετείτε τα τεμαχισμένα φθινοπωρινά φύλλα σε έναν κάδο κομποστοποίησης μαζί με τα κατακάθια καφέ και να τα ανακατεύετε μια φορά το μήνα. Εναλλακτικά, μπορείτε να κατουρήσετε στα φύλλα μια στο τόσο (ναι, πραγματικά, επειδή το κατούρημα είναι πλούσιο σε άζωτο – απλά μην το κάνετε καθημερινά δουλειά). Αφήστε τα φύλλα και τα κατακάθια του καφέ να καθίσουν για μια εποχή και voila: κομπόστ.

κομποστοποίηση σε κάδους
Τα απορρίμματα της αυλής μπορούν να κρατηθούν σε κάδους μέχρι να έρθει η ώρα να τα προσθέσετε στο σωρό κομποστοποίησης.

4 Συμβουλές για να επιταχύνετε το σωρό κομπόστ σας

 1. Κόψτε ή κόψτε τα πάντα σε μικρά κομμάτια, γιατί όσο πιο μικρά είναι τόσο πιο γρήγορα θα ζεσταθούν και τόσο πιο εύκολο θα είναι τα μικρόβια να τα διασπάσουν. Εάν η ισορροπία μεταξύ καφέ και πρασίνου είναι σωστή, ο σωρός θα πρέπει να δημιουργήσει θερμότητα από μόνος του μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες (ο ατμός θα ανέβει πραγματικά από αυτό) και θα πρέπει να έχετε τελειώσει το κομπόστ σε έναν ή δύο μήνες.
 2. Φτιάξτε το σωρό σας όπου δέχεται τουλάχιστον 6 ώρες άμεσο ηλιακό φως κάθε μέρα. Αυτό δεν είναι κρίσιμο, αλλά βοηθά στην επιτάχυνση των πραγμάτων.
 3. Ανακατέψτε το σωρό κομπόστ σας μία φορά την εβδομάδα ή λιγότερο – τα βακτήρια χρειάζονται οξυγόνο για να επιταχύνουν τη διάσπαση του κομπόστ, αλλά η υπερβολική ανάδευση μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία.
 4. Βεβαιωθείτε ότι το σωρό παραμένει υγρό αλλά όχι εμποτισμένο. Το δικό μου το αφήνω έξω στο ύπαιθρο για να φροντίσει η βροχή τις απαιτήσεις υγρασίας. Αν έχουμε ξηρό καιρό, ποτίζω το σωρό κομπόστ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
 5. Όταν προσθέτετε φρέσκα συστατικά στο νέο σας κομπόστ, πάρτε μια χούφτα χώμα από τον κήπο σας και ρίξτε το από πάνω – το χώμα περιέχει μικρόβια που θα ξεκινήσουν τη διαδικασία ζύμωσης. Ποτίστε το.

Εάν φτιάχνετε κομπόστ σε ένα δοχείο όπως ένας κάδος απορριμμάτων, ανακατέψτε το μια φορά την εβδομάδα και ελέγξτε τη μυρωδιά (υποθέτοντας ότι δεν έχετε περιστρεφόμενο κάδο κομποστοποίησης σε βάση). Αν έχει άσχημη μυρωδιά, είτε η αναλογία καφέ προς πράσινα είναι άστοχη είτε είναι πολύ υγρό. Αφαιρέστε το καπάκι και αφήστε το σωρό να αεριστεί για μια ή δύο μέρες. Εάν εξακολουθεί να μυρίζει, τότε έχετε πάρα πολύ πράσινο υλικό (άζωτο). Προσθέστε περισσότερο καφέ υλικό από την παραπάνω λίστα, ανακατέψτε τα νέα συστατικά και η μυρωδιά θα πρέπει να φύγει σε μια ή δύο μέρες.

Πώς ξέρετε πότε τελειώνει το κομπόστ;

Όταν τελειώσει το κομπόστ, θα φαίνεται εύθρυπτο, θα έχει το χρώμα της σοκολάτας και θα έχει μια ευχάριστη, γήινη μυρωδιά, χωρίς σε καμία περίπτωση άσχημη. Το έτοιμο σωρό θα είναι επίσης πολύ μικρότερο από το σωρό με το οποίο ξεκινήσατε – περίπου τα δύο τρίτα μικρότερο, ανάλογα με τα συστατικά σας. Πετάξτε το στον κήπο σας και ξεκινήστε ξανά!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Δείτε όλες τις αναρτήσεις μας για την κομποστοποίηση.

Leave a Reply